Author: Oenoanda
•11:37
În Octombrie 2008 Asociatia Umanista Britanica intitiaza o campanie de publicitate pe autobuze cu scopul de a revendica pentru atei si liber-cugetatori aceleaşi drepturi si libertăţi de care se bucura oamenii religiosi. Este vorba de dreptul de a-si manifesta public convingerile, de a ‘iesi la lumina’, de a fi vizibili. Campania a fost sprijinită de biologul britanic Richard Dawkins, ateu militant si excelent divulgator stiintific.




Mai tarziu aceasta s-a extins din Londra in Birmingham, Edimborough si Manchester. Ceea ce mi se pare îmbucurător este însă faptul ca iniţiativa se extinde dincolo de graniţele Marii Britanii. In Spania (Barcelona) Uniunea Ateilor si Liber-cugetatorilor din Cataluña, a transferat lema “Probabil Dumnezeu nu exista Nu-ti face griji si bucura-te de viata” pe autobuzele din Barcelona pe care va fi vizibila intre 12 si 26 ianuarie 2009.



Fara pretenţia de a jigni credincioşii, initiativa caută sa încurajeze cetatenii pentru a reflecta asupra sensului vietii si de a se elibera de dogme si revelatiile de neclintit impuse de religii. De asemeni are intentia de a afirma social existenta ateilor si agnosticilor.
Daca vor fi suficiente fonduri, se va extinde si in alte regiuni din Spania - Madrid, Valencia.

Bineinteles, au aparut si reactii din partea religiosilor care îşi vad brusc ameninţată autoritatea socială, dar ele erau de aşteptat. Exista din ce in ce mai multe autobuze pe care putem citi lozinci de tipul "Isus a spus: Eu sunt invierea si viata, oricine crede in Mine va trai" sau "Dumnezeu exista". Problema este ca Bisericile, spre deosebire de asociatiile umanitare, au bani.



Pe cînd însă o campanie ateista in România?
This entry was posted on 11:37 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comments:

On 8 ianuarie 2009 la 23:24 , Andreiutz spunea...

Ne chinuim si noi..

http://www.secularhumanism.ro/

 
On 9 ianuarie 2009 la 11:18 , Anonim spunea...

In Spania initiativa destul de modesta la inceput, a costat vreo 3000€ si s-a facut tot prin donatii. Desi modesta a starnit deja o mare polemica, nici nu au iesit autobuzele pe traseu si crestinii au inceput sa spumege.

 
On 8 februarie 2009 la 13:41 , Daniel spunea...

pe mine ma amuza aceste etichete. adica cea de credincios si cea de ateu. Eu sunt de parere ca nu poti fi sigur de nimic pe lumea asta... asa ca haideti sa ne numim oameni si atat.