Author: Oenoanda
•23:47
A fost o vreme (800 ien) cand Roma nu era dacat o adunatura de bordeie de-a lungul Tibrului din care o populatie rurala privea cu admiratie, invidie dar si animozitate catre puternicii vecini de la nord: Etruscii.
Grecii din coloniile italice ii numeau Thyrrenioi (numele marii tireniene aminteste si azi de ei) iar ei insisi isi ziceau Rassena (Rasna). Le-au trebuit agresivilor si ambitiosilor romani trei secole ca sa invinga si sa absoarba civilizatia etrusca, si cu ea cultura lor rafinata si marcata de contactul cu grecii. De la ei au invatat romanii sa-si organizeze societatea si armata, fastul ceremoniilor religioase si militare, dar si sa se imbrace si sa se distreze.
Exista insa o diferenta importanta intre Roma si Rasna: romanii erau o societate patriarhala si axata pe valorile razboinice si virile, pe cand etruscii erau indragostiti in primul rand de viata buna si de ... propriile sotii si amante. Femeile Etruriei aveau in societate aceeasi importanta cu barbatii, economic, politic si in viata conjugala, la petreceri si la inmormantari. De dupa vitrinele muzeelor, etruscii inca ne mai vorbesc despre afectiunea si egalitatea dintre ei. Teritoriul pe care traiau este actuala Toscana, si nu e greu sa ni-i imaginam ducandu-si viata in mijlocul acestui minunat peisaj.
Sper ca cele cateva imagini de mai jos sa va destepte interesul pentru acesti indepartati "contemporani".



Oenoanda 2007
This entry was posted on 23:47 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 18 iunie 2009 la 01:41 , Bezbojnicul spunea...

Un alt aspect interesant al estruscilor este şi faptul cǎ limba pe care o vorbeau nu era înruditǎ cu cele indo-europene (ca de ex. lb. latinǎ) care dominǎ acum Bǎtrânul Continent. Existǎ o teorie cum cǎ poate are vreo legǎturǎ cu lb. bascǎ,însǎ deocamdatǎ e la stadiul de speculaţie.