Author: Oenoanda
•22:00
Traim intr-o ‘epoca de aur’ a medicinei, a stiintei. Daca apreciem stiinta ca pe o adevarata valoare, in viitor vom trai intr-o epoca si mai generoasa. Comparand prezentul cu epoca victoriana de exemplu in care se murea in masa de boli ‘ale copilariei’, azi speranta de viata s-a dublat si copiii reusesc sa ajunga sanatosi la varsta adulta. Cu toate astea, din nefericire, lumea este plina de indivizi care refuza sa recunoasca avantajele oferite de stiinta facand chiar din acest refuz o virtute. Oamenii irationali dispretuiesc aceste beneficii si in locul terapiilor stiintifice bazate pe zeci de ani de investigatii clinice, aleg sisteme alternative bazate pe credinta. Medicina alternativa a cunoscut un adevarat boom in ultimii ani, homeopatia avand un loc de vaza.

Richard Dawkins poarta in acest video o discutie extrem de informativa cu Michael Baum, Profesor Emerit de Chirurgie la University College din Londra, referitoare la medicina alternativa si raportul acesteia cu medicina stiintifica. Michael explica diferenta intre terapia bazata pe dovezi stiintifice si cea bazata pe credinta, pe lipsa de onestitate si doar pe cazuri anecdotice. Mentioneaza in mod special homeopatia, terapie alternativa care a reusit in mod ingrijorator sa ocoleasca complet sistemul de acreditare a calitatii obligatoriu in medicina stiintifica. Cei care iau tratament antimalaric homeopat si pleaca in Africa, se intorc sigur cu malarie. Lipsa de rigoare si neglijarea protocoalelor clinice care caracterizeaza medicina alternativa, sunt probleme cu care se confrunta zilnic sute de medici ca Michael Baum. Merita din plin vizionarea.



Vezi cele 6 episoade
This entry was posted on 22:00 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.