Author: Oenoanda
•15:33

In 1862 Darwin examina in laboratorul sau o neobisnuita floare - o orhidee din Madagascar care parea sa incalce legile naturii. Aceasta floare depoziteaza nectarul la capatul unui tub atat de ingust si lung, incat parea de neconceput ca vreo insecta sa fie capabila sa ajunga la el. Darwin a facut urmatoarea predictie: undeva in Madagascar trebuie sa existe si o insecta cu o trompa la fel de lunga ca tubul orhideii. Cele doua vietuitoare au co-evoluat adaptandu-se fiecare la modificarile celeilalte.

Predictia lui Darwin a fost ridiculizata de colegii sai. Totusi, la inceputul sec. 20 a fost descoperita in Madagascar, Xanthopan morganii, o insecta cu o trompa neobisnuit de lunga. Desi nimeni nu vazuse cum se hraneste cu nectarul plantei, se demonstrase ca Darwin avusese dreptate.

In acest video, Phil DeVries de la Universitatea din New Orleans reuseste sa filmeze in cele din urma insecta ‘in actiune’. Cine a spus ca stiinta nu este emotionanta?

This entry was posted on 15:33 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.