Author: Oenoanda
•00:35
Se 'trage' omul din maimuta?
Intrebarea contine o capcana si anume cuvantul “maimuta” care se refera la o specie de primate existenta in prezent. Cu acest inteles, raspunsul unui biolog evolutionist la intrebarea de mai sus este un NU hotarat. Omul nu provine din cimpanzeu. Este bine documentat insa faptul ca omul provine din alte specii disparute de hominizi, care au dat nastere si la maimutele actuale (cimpanzeul).

Stiinta se bazeaza pe folosirea metodei stiintifice, care s-a dovedit extrem de eficienta asa cum demonstreaza progresul enorm din ultimii 100 de ani. Darwin a sugerat pe baza teoriei evolutiei prin selectie naturala, urmatoarea ipoteza: omul descinde din alte specii ancestrale deja disparute. O ipoteza este doar o supozitie pana cand exista dovezi suficiente care o sprijina. Ipotezele sunt puse la incercare emitand predictii derivate din acestea si verificand daca ele se indeplinesc sau nu. O predictie evidenta este ca daca omul provine din alte specii, ar trebui sa apara fosile ale acestor specii. Pe vremea lui Darwin nu existau fosile intermediare, dar aceasta predictie a fost confirmata pe deplin ceea ce sprijina ipoteza initiala.

Metoda stiintifica nu se opreste aici, ci in mod constant se emit predictii care sunt verificate. Iata alta predictie: folosind un mijloc extrem de puternic si precis cum este biologia moleculara care ne permite verificarea genomului diferitelor specii, se poate prevedea ca asemanarea genomurilor speciilor de primate de azi este cu atat mai mare cu cat este mai mare gradul de inrudire evolutiva intre acestea. Si aceasta predictie s-a verificat, genomul uman este foarte asemanator cu cel al cimpanzeului, prezentand diferente mai importante fata de cel al speciilor cu un grad mai indepartat de “rudenie”.

Atunci cand sunt verificate multe predictii ale aceleiasi ipoteze, aceasta capata rangul de teorie stiintifica. Teorie in acceptia stiintifica are dupa cum se vede un inteles diferit de cel popular. In stiinta teorie este o idee sau grup de idei a caror valabilitate s-a demonstrat din plin. Teoria stiintifica nu este un adevar absolut de necontestat asa cum este o doctrina relgioasa. Dar tocmai asta este aspectul pozitiv al stiintei, cautarea continua a adevarului, care a dus neindoielnic la progres. In schimb acceptarea a priori a unui adevar neatacabil, nu a aportat nimic in cunoasterea lumii.

Teoria Evolutiei prin Selectie Naturala a lui Darwin si-a castigat de mult categoria de teorie stiintifica datorita cantitatii enorme de dovezi aportate chiar de Darwin acum 150 de ani. De atunci dovezile in favoarea sa au continuat sa creasca in mod progresiv. Azi dispunem de o cantitate impresionanta de dovezi care demonstreaza ca evolutia pe pamant este un fapt la fel de puternic sustinut cum este existenta atomilor sau faptul ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui.

Creationistii pe de alta parte, nu urmeaza o metoda ca cea stiintifica. Pur si simplu cauta aspecte care (cred ei) nu pot fi explicate prin Teoria Evolutiei si atunci le prezinta ca dovezi in favoarea Creatiei. Si fac acest lucru de zeci de ani fara sa le pese ca pseudo-argumentele lor au fost deja demontate in mod contundent si repetat de oamenii de stiinta. Ei cauta doar sa-si faca propaganda printre credinciosii profani in materie in loc sa incerce sa aporteze ceva nou in stiinta.

Incercarile creationistilor de a obtine ca ideile lor sa fie recunoscute ca stiintifice au esuat complet, au fost combatuti in toate tribunalele in care s-a judecat “creationismul stiintific”. Cu toate astea fanaticii religiosi care se ascund in spatele acestor propuneri nu inceteaza in incercarea de a convinge ca ideile lor religiose sunt de fapt stiintifice. Printre tacticile lor se afla aceea de a pregati indivizi in arta retoricii si tehnicile cele mai avansate ale propagandei pentru a atrage atentia publicului. Lanseaza mesaje cu scopul de a semana indoiala printre cei fara pregatire academica adecvata, in privinta teoriei evolutiei si implicit a stiintei in general. Eficienta acestor acte propagandistice se bazeaza ca si in cazul anunturilor publicitare, pe exploatarea susceptibilitatii psihologice a celor ce receptioneaza mesajul. Persoanele credinciose si cu putine cunostinte de biologie se numara printre cele mai vulnerabile in fata acestor sarlatani.

Oamenii de stiinta doresc doar sa apere integritatea stiintei, din ce in ce mai amenintata in ochii publicului larg de mesajele distorsionate ale creationistilor. Creationistii fac un imens deserviciu atat stiintei cat si religiei, modificand dupa voia lor mesajul si esenta acestora.
This entry was posted on 00:35 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 comments:

On 20 mai 2009 la 20:53 , Anonim spunea...

Universul, lumea in general, viata in special sunt inca taine de neanteles, de necuprins pentru noi. EL, Creatorul, Bunul Dumnezeu , Cel fara de-nceput si far de sfarsit, are taina marii Creatii, a tuturor celor stiute si nestiute, a celor vazute si nevazute. In rest si in afara Lui, sunt speculatii , amagiri si desertaciuni. Toate le vom afla la timpul si la locul potrivit, numai si numai cu voia LUI.

 
On 20 mai 2009 la 21:34 , Oenoanda spunea...

Da, cu alte cuvinte:

Era friglind, linsoase zavi
Se tot girau, gimblau in ob
Numai minsoare borogavi,
Cand momii sor desciob.

 
On 5 decembrie 2009 la 08:09 , Anonim spunea...

Cei care spun ca se inrudesc cu cimpanzeul, nu ma mira ca au o minte de maimutica si ca rudele lor sunt niste maimutoi. Ii invit pe acestia sa le faca o vizita matusilor si unchilor maimutoi sa-i caute de purici si sa serveasca masa cu ei: purici la gratar, iar ca felul doi: banane si frunze, in caz ca nu le mai raman purici sa manance.

 
On 11 mai 2011 la 20:13 , Anonim spunea...

Deci biserica e cu Adam si Eva.E un lucru pe care nu-l inteleg si acela este: Adam era si negru si alb si chinez in acelasi timp? Sau un fel de cameleon?!

 
On 16 septembrie 2012 la 19:57 , Anonim spunea...

Daca pentru dumneata, domn` anonim 2, a te trage din maimuta inseamna sa duci o viata ca a lor adica sa mananci purici si banane, eu iti sugerez, daca tot esti atat de credincios, sa traiesti o viata ca si viata pe care a traito domnul tau, Iisus Hristos, mai pe scurt, una lipsita de tehnologie. A dorii din suflet sa te vad cum iti speli hainele la lumina lumanarii si cum dormi pe un pat improvizat de paie.

Ar trebui sa te bucuri ca evolutia ti-a dat sansa de a posta acest comentariu plin de credinta intr-un abstract nemarginit.

 
On 29 august 2013 la 14:29 , Roxana spunea...

Înainte de a susține certitudinea evoluției, rămâne de văzut cât de solide sunt dovezile. Începând cu fragmentele de schelete de hominizi care s-au dovedit, de fapt, shelete de oameni cu probleme medicale... dar și fragmente de schelet de porc s-au de măgar. dacă elimini imaginația din doctrina evoluției, te trezești că dovezile în sine sunt, mult spus, subțirele.
Indiferent dacă credem sau nu în creație, nu trebuie să dăm titlu de știință la un morman de IPOTEZE. Știința ar trebui să se se rezume la teoriile dovedite și la experimentele reproductibile. Restul merită menționat doar cu titlul de ipoteză, nu de certitudine.