Author: Oenoanda
•11:55

De Ziua Internationala a Femeii, sute de femei s-au manifestat in mod simultan si organizat in diferite orase din Afganistan, cerand pace cu dreptate, adica egalitate in drepturi si sanse. Toate poarta valuri de culoare bleu ca simbol al pacii. Evenimentul este remarcabil fiind pentru prima data cand femeile din Afganistan se manifesta la unison cerandu-si drepturile.

In Kabul, chiar si politistii care pazesc securitatea zonei cu kalashnikoave in mana, au acceptat sa-si lege baticul bleu in jurul gatului. Conform datelor ONU, 70-80% din femeile afgane sunt fortate de familie sa se marite cu barbatul pe care nu si-l doresc; 84% sunt analfabete. Intre 1600 si 1900 de femei mor in fiecare an la nastere din cauza lipsei de asistenta sanitara adecvata.

Dar nu in toata lumea femeile sarbatoresc cu bucurie ziua de 8 Martie. In republicile exsovietice actual musulmane, multe femei considera aceasta zi o “sarbatoare a prostituatelor”. Traditia laica introdusa de regimul sovietic ca femeile sa nu-si acopere capul, de a sarbatori o zi numai a femeii, este vazuta de mulah ca un act de prostitutie. In aceste tari, femeile cu Coranul in mana se manifesteaza impotriva zilei de 8 Martie.
This entry was posted on 11:55 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.