Author: Oenoanda
•12:39

Daca ati fost la Gradina Zoologica si i-ati studiat atent pe “verisorii” nostri cimpanzeii si urangutanii, poate v-ati dat seama de un lucru: maimutele apreciaza ca si omul intimitatea si sunt satule de vizitatori. In general isi vad de treaba lor (adica se cauta de paduchi sau stau pur si simplu cu burta-n sus) intorcand plictisite spatele curiosilor. La Gradina Zoologica Furuvik din Suedia, lucrurile au mers chiar mai departe: Santino de 31 de ani, atractie principala de la varsta de 5 ani, a declarat “razboi” vizitatorilor din 1997. Pana atunci Santino a fost un cimpanzeu docil in pofida multimii de curiosi care nu i-au respectat niciodata intimitatea. Din ’97 insa, a trecut la actiune: a inceput sa stranga calm mormane de pietre pe care le depoziteaza aproape de zona publicului. Pe la ora pranzului cand isi pierde rabdarea, foarte nervos, arunca o ploaie de pietre catre nerusinatii intrusi. In perioada in care Gradina Zoologica este inchisa pentru public, Santino nu mai aduna pietre, ceea ce demonstreaza clar ce anume-l supara.

Comportamentul lui Santino este un pericol pentru vizitatori, dar i-a fascinat pe etologii care l-au studiat cu atentie timp de mai bine de un deceniu. Este clar ca actiunile sale nu sunt motivate de stari emotionale sau fizice imediate cum ar fi foame sau manie, ci de anticiparea unor evenimente viitoare. Planificate cu calm, actiunile includ stransul de pietre dar si confectionarea unor discuri din ciment pe care mai tarziu le foloseste drept ‘proiectile’. Un asemenea comportament implica o avansata stare de constienta si cognitie. Este greu sa nu intelegem comportamentul lui Santino si sa nu impartasim sentimente care in mod evident traverseaza limitele intre specii. Ce poate fi mai uman si mai civilizat decat dorinta de intimitate?

This entry was posted on 12:39 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 15 martie 2009 la 15:58 , Just us - Just me spunea...

Ha ha! Bravo Santino! Sper ca pe urmatorii vizitatori sa-i tinteasca mai cu atentie si sa-i nimereasca! :P