Author: Oenoanda
•21:03


Experimente fascinante cum sunt cele descrise de Carl Sagan si Ann Druyan in ‘Shadows of Forgotten Ancestors’, demonstreaza ca oamenii si soarecii sunt animale la fel de "superstitioase" pentru ca folosesc inductia pentru a stabili conexiuni cauzale si prezic evenimente viitoare pe baza acestor conexiuni. Atunci cand soarecele este premiat (deobicei cu mancare) dupa ce a realizat o succesiune de actiuni (oricare ar fi ele), imediat acesta va asocia succesiunea cu recompensa. Intr-un fel creierul soarecelui este predispus sa gaseasca rapid legaturi cauzale intre evenimente, iar aceasta capacitate este evident pozitiva pentru ca-i permite sa prevada rapid (chiar daca de multe ori fara succes) ceea ce se va intampla in anumite situatii. Soarecele percepe legatura cauzala intre evenimente fara s-o inteleaga si incearca sa foloseasca acesta perceptie pentru a manipula obtinerea recompensei (va repeta secventa de actiuni pentru a incerca sa obtina mancarea).

Creierul omului nu functioneaza foarte diferit de cel al soarecelui in acest sens, si acest lucru sta la baza explicatiei tendintei acestuia de a fi superstitios. Multa lume crede de exemplu ca daca i-a mers bine in ziua in care a purtat o anumita haina, acest lucru se va repeta ori de cate ori va purta haina respectiva si si-o pune cand are nevoie, ca talisman. Oamenii ca si soarecii fac de cele mai multe ori conexiuni vicioase intre evenimente care nu sunt in realitate relationate. Probabil ca aceasta tendinta i-a adus omului beneficii intr-un anumit moment pe parcursul evolutiei fiind rezultatul unui proces de selectie naturala. ‘Vindecarea’ de superstitie necesita un consum mai mare de energie sau altfel spus e mai greu sa convingi un om ca superstitia e gandire vicioasa, decat sa o incurajezi. In plus, oamenii renunta cu greu la credintele dragi si reconfortante in fata realitatii ‘crude’. De ce ar face-o?

Religia este o forma complexa de superstitie. In cea mai mare parte oamenii cred din nevoia de confort psihologic. In plus, religia este un factor puternic de coeziune sociala, un instrument politic si economic. Din pacate, pentru cei setosi de putere nu exista instrument mai eficient de manipulare decat religia. Singurul antidot este cultivarea gandirii critice si a cunoasterii trecutului omenirii. Beneficiul renuntarii la confortul oferit de imbratisarea credintelor false in schimbul atitudinii critice, este luarea de decizii independente, mult mai corecte care beneficiaza intreaga societate. Intr-o tara dominata de superstitie (calea pe care o urmeaza in prezent Romania), nu poate exista democratie. Oamenii se lasa in continuare dominati de deciziile celor setosi de putere (politicienii corupti si cei care detin puterea in B.O.R.), se comporta ca soarecii in cautarea recompensei.
This entry was posted on 21:03 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.