Author: Oenoanda
•13:49

Manualul de Biologie – "Maiestrie si stralucire divina in biosfera" care a starnit pe buna dreptate animozitate in randurile celor care inca isi mai doresc ca Romania sa fie o tara cu adevarat democratica, este un auxiliar didactic adica o carte folosita de profesori ca material ajutator pentru clasa a IX-a, semnat de profesoara de biologie Maria Popa dar si de o gramada de teologi drept care abunda in referiri la Dumnezeu si la creatie:
Cunoştinţele de biologie te vor ajuta să vezi, să auzi, să afirmi că fiecare celulă, fiecare frunză, fiecare insectă sau oricare organism strigă prin limbajul complexităţii: “Dumnezeu m-a creat!”. (…)Numele Dumnezeului nostru se doreşte a fi proslăvit prin acest manual.”

Manualul a fost aprobat in 2002 de MECI cu precizarea de a fi folosit numai de liceele cu profil teologic. In prima etapa asa s-a si intamplat, dar apoi nu s-a mai tinut cont de precizare.
Este clar ca acest manual nu are ce cauta in scolile obisnuite atat pentru continutul sau ne-stiintific cat si pentru statutul sau ilegal - desi pe el scrie: “Avizat de MECI cu nr. 71817”, nu are aprobarea legala a Ministerului Educatiei pentru a fi folosit in scolile obisnuite.

Ministra Ecaterina Andronescu recunoaste insa ca pe piata romaneasca exista foarte multe manuale sau alte auxiliare neavizate de MECI si care sunt totusi folosite in scoli, fara ca Ministerul sa poata face mare lucru. Nu inteleg cum Ministerul nu poate face “mare lucru” in acest sens, de ce mai exista atunci o asemenea institutie care se declara impotenta chiar in cadrul activitatii pe care e destinata s-o controleze? Maine-poimaine vom afla ca elevii invata "stiinta" direct din Vechiul Testament fara ca Ministerul Educatiei sa poata face "mare lucru". Oricum, am incercat sa cumpar manualul on-line si se pare ca deja nu mai este disponibil la vanzare. Sa vedem pentru cat timp.

Fragmente din respectivul manual luate din pagina Asociatiei Umaniste din Romania:

„1. evoluţionismul este fondat nu în ştiinţă, ci într-o credinţă filosofică numită naturalism
2. convingerea că o masă mare de evidenţe verificabile suportă evoluţionismul nu este decât o iluzie.
3. evoluţionismul în sine este o religie. (...)”

Pag. 9:
„Departe deci de a fi neutră, mass-media este de cele mai multe ori exponentul principal – din umbră – al teoriei evoluţioniste. Celebre canale de televiziune, cum ar fi „Discovery Channel” şi „Animal Planet”, prestigioase reviste de ştiinţe ale naturii cum ar fi „Nature” sau „National Geographic”, au devenit instrumente de bază pentru propagarea evouţionismului. Atunci când copiii petrec ore în şir în faţa acestor canale de televiziune, conştientul şi subconştientul lor este bombardat de informaţiile şi terminologia evoluţionistă, pe care cu timpul mintea lor în formare le va asimila ca adevăruri. S-ar părea că toată lumea uită că evoluţionismul nu este cu nimic mai mult decât o simplă teorie. O teorie doar, părerea unor indivizi dintre care cel mai cunoscut este Charles Darwin, care a avut ca scop principal, înlocuirea conceptului biblic creştin al Creaţiei Divine.”

Pag. 11:
„Facem observaţia că la ora actuală disciplinele şcolare nu sunt... fundamentate suficient pe o spiritualitate care să fie în consens cu credinţa creştină. Dimpotrivă, se pot identifica numeroase seturi informaţionale disjuncte, rupte, în contrasens cu valorile religioase (vezi anumite teme din manualele de biologie, geografie, fizică etc).”

Pag. 32:
La capitolul „Virusurile” este scris:
„Fereşte-te de viroze prin:
(...)
- trăirea conform valorilor morale divine: comportament, atitudini, motivaţii etc. Izvorâte din legile şi poruncile divine”.
Apoi, într-un chenar intitulat „Exprimă-ţi convingerile”:
Vizavi de textul alăturat:
Este un moment potrivit să mulţumim Creatorului pentru sistemul de apărare (limfocite etc.) cu care ne-a înzestrat organismul?
Are legătură transmiterea virusului HIV cu păcatul?”. Această întrebare are şi o notă de subsol: „păcatul = sfidarea lui Dumnezeu prin călcarea poruncilor divine.”

Pag. 33:
Într-un chenar initulat „Motiv de meditaţie” este scris că: „Dumnezeu în dragostea şi mila Lui călăuzeşte omul pentru prevenirea virozelor prin:
- împlinirea regulilor exprimate prin Legile Lui
- o viaţă echilibrată şi sănătoasă
- descoperirea unor vaccinuri (antigripal, antihepatic, antipoliomelitic etc).”
Într-un alt chenar „Studiu şi meditaţie” este pusă întrebarea „Pe vremea când Iisus Hristos a fost pe pământ existau viroze? În zilele noastre El mai poate vindeca oamenii de asemenea boli care sunt din ce în ce mai ameninţătoare? Ce ai învăţat tu la ora de religie?”

Pag. 55:
La capitolul Regnul Plante (Plantae):
„Varietatea, armonia, frumuseţea florilor şi utilitatea plantelor constituie motive importante pentru a le îndrăgi şi studia.
Plantele au fost create în ziua a treia a săptămânii de creaţie, conform afirmaţiilor scripturale, toate în aceeaşi zi, indiferent de complexitatea lor.
Stabilitatea genetică (numărul şi structura cromozomilor) a speciilor, planul unitar de structură a plantelor, unicitatea unor caractere, relaţia dintre structură şi funcţie, dintre organism şi mediu, extraordinara lor utilitate, sunt constatări ştiinţifice, care argumentează faptul că plantele au fost create de o fiinţă inteligentă.”

Pag. 56:
„Ce s-ar întâmpla cu cantitatea de oxigen din atmosferă în urma respiraţiei fiinşelor, dacă oxigenul n-ar fi readus în atmosferă prin procesul de fotosinteză? Iată din nou dovada purtării de grijă a Creatorului faţă de creaţia Sa, nu numai în ce priveşte hrănirea organismelor ci şi asigurarea oxigenului pentru respiraţie”.

Pag. 60:
„Atitudini!
Dumnezeu îşi păstrează creaţia în aşa fel încât ea continuă să funcţioneze aşa cum a plănuit El – principiul conservării.
Fii un ispravnic credincios al creaţiei nealterate! (...)”
„Motiv de meditaţie...
Dumnezeu poate fi cunoscut într-o anumită măsură de toţi căutătorii sinceri în ceea ce se numeşte revelaţia generală în natură, istorie şi conştiinţă. Studiul încrengăturii Spermatofita poate fi pentru tine o revelaţie generală (naturală).
Lasa-l pe Dumnezeu să ţi se descopere în acest mod!”

Pag. 63:
„Exprimă-ţi convingerile!
Evoluţioniştii afirmă mai multe ipoteze privind originea angiospermelor. Creştinii privesc şi de această dată crearea angiospermelor, ca o lucrare „măreaţă şi iscusită” a Logosului Creator, bine conturată, cu implicaţii „cosmice” în viaţa cotidiană a omului. Tu ce părere ai?”



Manual de clasa a IXa sustine ca Dumnezeu a creat biologia

This entry was posted on 13:49 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.