Author: Oenoanda
•12:54

Un cleric cuvios nu pierdea nici o ocazie sa-i imprime fiului sau in minte ideea ca Dumnezeu are grija de toate fiintele; ca pana si vrabia muribunda ii atrage atentia si ca bunatatea sa plina de dragoste se afla in toate operele sale. Intamplarea face ca intr-o zi, sa intalneasca un cocostarc in cautare de mancare. Bunul om ii arata fiului sau cat de perfect este facuta pasarea ca sa supravietuiasca in acest mod.

“Vezi”, ii spune, “cum picioarele sale sunt facute sa mearga prin apa! Ce cioc lung si subtire are! Observa cat de bine isi indoaie picioarele atunci cind calca sau le ridica din apa! Nu produce nici cea mai mica unda. In acest fel este capabil sa se apropie de peşte fara ca acesta sa-si dea seama. Fiule, e imposibil sa privim pasarea asta fara sa recunoastem in ea bunatatea lui Dumnezeu care prin minunatul sau desen i-a oferit pasarii mijloacele de subzistenta.”

“Da”, raspunse fiul, “cred ca vad bunatatea lui Dumnezeu, cel putin in privinta cocostarcului; dar nu crezi tata ca alcatuirea asta este cam aspra pentru peste?”



…toti acesti religiosi nu vad decat creatie peste tot si interventie inteligenta in orice. Ei insista ca universul a fost creat... Ne indica stralucirea soarelui, florile, ploile din Aprilie, si tot ce este frumos si util in lume. Dar s-au gandit ei vreodata ca un cancer se dezvolta la fel de “frumos” ca cel mai rosu trandafir? …Prin ce minunat mecanism se hraneste cancerul din carnea delicata din jur, crescand incet dar sigur pe seama ei! …Vazut la microscop este un miracol de ordine si frumusete… E posibil sa ne indoim ca universul este creat si ca creatorul acestui minunat cancer este atotputernic, ingenios si bun?

…Ni se spune ca universul a fos desenat si creat, si ca este absurd sa presupunem ca materia a existat etern, in schimb eternitatea creatorului este de la sine inteleasa.


R. Ingersoll, The Gods 1872
Robert Green Ingersoll, opere complete online
This entry was posted on 12:54 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.