Author: Oenoanda
•19:24

Bart Ehrman, seful departamentului de studii religioase de la Universitatea din Carolina de Nord, expert in Noul Testament, a publicat o noua carte - Isus, Interuptus: dezvaluind contradictiile ascunse ale Bibliei (si de ce nu le cunoastem), in care analizeaza modul in care acestea influenteaza intelegerea personajului istoric Isus.

Ehrman observa ca fiecare autor al Evangheliilor a transmis propriul sau mesaj fara intentia ca acesta sa fie interpretat in lumina a ceea ce au scris alti autori. Atitudinea generala de a compila mintal toate Evangheliile intr-una singura cu senzatia de a fi captat adevaratul mesaj, este complet gresita. Lumea crede ca Biblia este infailibila si automat tinde sa treaca peste aceste contradictii, considerand ca evenimentele descrise in Evanghelii sunt complementare. In realitate acestea sunt contradictorii si transmit mesaje foarte diferite.

Oamenii, prin combinarea mintala a Evangheliilor Noului Testament intr-una singura, scriu propria lor Evanghelie care este complet diferita de fiecare in parte.

In Evanghelia dupa Marcu de exemplu, Isus moare agonizand, nesigur de motivul pentru care trebuie sa moara, intreband de ce a fost parasit de Dumnezeu. Dar in Evanghelia dupa Luca, Isus se roaga pentru iertarea celor care l-au ucis. Cele doua relatari sunt foarte diferite, totusi majoritatea oamenilor are tendinta sa omita acest lucru si sa le combine: Isus spune tot ce a spus in Marcu si in Luca modificand mesajul original al fiecarui autor in parte.

De mici, oamenii sunt invatati sa citeasca Biblia intr-un anumit fel - pornind de la prezumtia infailibilitatii sale, cauta sa ‘difumineze’ orice incoerenta. Bart Ehrman, face exact contrariul aratand modul corect de a citi Biblia, care inevitabil scoate in evidenta contradictiile si faptul ca este departe de-a fi un document infailibil.

Asculta-l pe Bart, un interviu foarte interesant mai ales in ultima sa parte unde povesteste cum studiul Bibliei l-a condus in cele din urma la parasirea credintei. Despre cum a aflat un sens mai profund al vietii si o etica mai stabila acum ca agnostic, decat atunci cand era crestin. (38 min) Via NPR.org
This entry was posted on 19:24 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 5 mai 2009 la 20:45 , Anonim spunea...

http://rs375.rapidshare.com/files/229186488/Jesus.Interrupted-Bart.D.Ehrman.pdf