Author: Oenoanda
•17:42

“Cati ani ani?”
“Am sapte ani si jumatate, exact”
“Nu-i nevoie sa adaugi ‘exact’ - observa Regina. Te cred si fara asta. Acum o sa-ti dau ceva de crezut. Eu am exact o suta si unu ani, cinci luni si o zi.”
“Asta nu pot s-o cred” zise Alisa
“Nu poti?” Zise Regina cu mila. “Mai incearca: rasufla adanc si inchide ochii.”
Alisa rase:
“Degeaba incerc. Nu se pot crede lucruri imposibile”
“Se vede ca n-ai antrenament” - riposta Regina. “Cand eu eram de varsta ta, faceam exercitiul asta o ora si jumatate pe zi. Chiar inainte de micul dejun ajungeam uneori sa cred si cate sase lucruri imposibile dintr-o data.” (Alisa in Lumea Oglinzii, Lewis Carroll)


Mandria Reginei Albe este o trasatura a multor credinciosi pasionati. Orice fraier, ar spune un fundamentalist, e capabil sa creada lucruri posbile (justificabile), dar iti trebuie efort si talent sa crezi lucruri imposiblie. Realitatea este exact pe dos: pentru a ajunge la concluzii corecte, e nevoie de efort. Gandirea corecta nu este spontana, se obtine prin educatie. Pentru a lua decizii, oamenii se bazeaza de cele mai multe ori pe concluziile altora, pe instinct sau pe experienta. Niciuna din ele nu este o cale sigura spre adevar: nu avem nici o garantie ca concluziile celorlalti sunt corecte, instinctul este failibil iar experienta este in general insuficienta.

Care este unealta adecvata pentru o gandire corecta? Logica.

Lewis Carroll, pe langa autorul faimoaselor povesti a fost un matematician versat in logica simbolica. Chiar si in povestile Alisei intalnim o multime de jocuri de limbaj si logica. Tara Minunilor este populata de fiinte cu moduri bizare de gandire care aparent pot justifica orice absurditate folosind argumente complexe. Alice invata sa discearna nonsensul in toate aceste peripetii. Cum bine remarca Lewis Caroll, logica are o importanta fundamentala in viata noastra:


Stapaneste mecanismul logicii, si vei avea o activitate mintala mereu la indemana si utila in orice situatie. Iti va limpezi gandirea, iti va oferi capacitatea de a descifra orice problema si obisnuinta de a-ti ordona ideile. Dar cel mai valoros, iti va da puterea de a detecta erori de gandire si de a demonta argumentele ilogice pe care le vei intalni la tot pasul in carti, ziare, vorbire si chiar in predici, care cu atata usurinta ii amagesc pe cei care nu s-au obosit niciodata sa-si insuseasca aceasta fascinanta Arta. Incearca. Asta-i tot ce-ti cer!

(Logica Simbolica)
This entry was posted on 17:42 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comments:

On 7 aprilie 2009 la 11:55 , Anonim spunea...

Daca instinctul este failibil si experienta insuficienta cum de poate fi logica infailibila? De unde isi ia logica materialul de judecat de poate da solutii infailibile?

 
On 9 aprilie 2009 la 21:09 , Oenoanda spunea...

Poate, pentru ca logica nu e bazata pe instinct si nici pe experienta. De ce nu greseste sofware-ul unui computer? Pentru ca nu e bazat pe instinct nici pe experienta, ci pe o serie de principii bine stabilite.

 
On 9 aprilie 2009 la 21:37 , Anonim spunea...

Cine stabileste principiile logicii este infailibil? Stabilirea lor nu se face pe baza unei experiente? In ce nu greseste softul unui calculator?