Author: Oenoanda
•16:15

Spre surprinderea mea am aflat ca Iran are una din cele mai active comunitati de bloggers din lume. Si asta in pofida faptului ca guvernul se lauda ca blocheaza milioane de websites. In Republica Islamica exista un adevarat razboi on-line: guvernul lupta sa controleze internetul si bloggerii se zbat sa le fenteze filtrele. Cine cauta va gasi pagini iraniene care trateaza orice subiect posibil: de la politca, arta si pana la contacte on-line. Iranienii sunt fascinati de restul lumii si sunt incantati sa contacteze cu strainii. Pentru tinerii educati si manati de curiozitate intr-o tara dominata de asediu mintal, internetul a devenit calea principala de comunicare. Atata timp cat li se interzice sa cante la chitara in public (instrumentul diavolului), sa cante in limba engleza, iar femeile nu au voie sa cante ‘solo’, toate aceste activitati se desfasoara ‘underground’ online.

In ultima vreme insa parlamentul a inceput sa ia in considerare emiterea unei legi care sa impuna pedeapsa capitala bloggerilor care promoveaza "coruptia, prostitutia si apostazia". Bloggerii au inceput sa fie arestati. Este cazul lui Omid Mirsayafi, un blogger de 29 de ani care a fost condamnat la 30 de luni inchisoare pentru ca l-a insultat pe Ayatollahul Ali Khamenei si pe alti lideri teocrati ai tarii. Campania Internationala pentru Drepturile Omului in Iran a declarat ca Mirsayafi a decedat miercurea trecuta in inchisoarea Evin. Avocatul sau a fost informat de functionarii inchisorii ca acesta s-a sinucis. Intr-o teocratie ca Iranul curajul de a-ti exprima liber opiniile poate costa viata.

Vezi si Rezultatele cenzurarii blogului meu persan
This entry was posted on 16:15 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.