Author: Oenoanda
•17:14

In ‘Epoca de Aur’ aflam ca Nicolae Paulescu fusese eminentul fiziolog roman adevaratul descoperitor al insulinei, nedreptatit de comisia stiintifica Nobel care a recunoscut in 1923 doar meritul canadienilor Banting si Macleod. Exista dovezi clare ca Paulescu si-a publicat rezultatele cercetarii asupra insulinei (pe care el o numea pancreina) si aplicatiile acesteia in tratamentul diabetului, inainte de Banting si Macleod. In discursul tinut pe 10 decembrie 1923 cu ocazia decernarii premiului pentru fiziologie si medicina, Sjoquist, membru al comitetului Nobel spunea printre altele ca pe langa meritul neindoielnic a lui Banting si Macleod sunt demni de mentionat multi alti precursori ai descoperirii insulinei printre care N. Paulescu.

Astazi Paulescu este amintit se pare mai mult pentru activitatea sa nationalista de extrema dreapta strans legata de credinta sa ortodoxa, activitate care inregistreaza o remarcabila revigorare in ultimii ani in Romania. Pe langa traiectoria sa stiintifica Paulescu s-a evidentiat si pentru punctele sale de vedere politice, mai ales cele antisemite si antimasonice publicate in numeroase articole printre care “Complotul iudeo-masonic contra natiunii romane”. Teoriile sale incendiare erau bazate pe un amestec de elemente ale crestinismului ortodox si rasism biologic, fiind apreciat pentru aceste demersuri nu numai de autorul cartii "Ortodoxie si etnocratie" (1938), Nichifor Crainic, ci si de inalti ierarhi ai bisericii ortodoxe ca fostul mitropolit din Sibiu, Nicolae Mladin, care in 1942 l-a elogiat in Revista teologica intr-un serial intitulat: Doctrina despre viata a profesorului Nicolae Paulescu.

In 1922 Paulescu a fundat impreuna cu A. C. Cuza Liga Apararii Nationale Crestine (LANC) pe ale carei principii s-a bazat Codreanu cand a infiintat Garda de Fier. LANC a adoptat zvastica drept emblema mult inainte de partidul nazist german iar obiectivul sau primordial era eliminarea evreilor din Romania. Paulescu afirma ca Talmudul era un instrument pentru distrugerea natiunilor si ca evreii au folosit alcool pentru a debilita populatia Romaniei. Ii descria pe evrei ca pe ucigasii lui Iisus Hristos, afirmand ca si dupa 2000 de ani acestia "cuteaza cum" "sa sugrume religia divina”.

“Putem oare sa-i exterminam (pe evrei) asa cum se extermina plosnitele?...asta ar fi calea cea mai simpla, usoara si rapida de-a scapa de ei”.

Intr-un articol publicat in Apararea Nationala in 1923, scria:

"Suntem invadati de o rasa straina, asiatica, cu moravuri sanguinare, ce de un secol si jumatate se strecoara tiptil in tara, prin granitile ce-s rau pazite. Aceasta invazie e mult mai teribila ca aceea recenta a nemtilor, de care am scapat relativ repede, si ca acele mai vechi ale turcilor si tatarilor, de care nu ne-am mantuit decat prin lupte sangeroase de mai multe veacuri. Intr-adevar, pe cand toti acesti dusmani au fost izgoniti peste hotare, de unde au venit, jidanii, care s-au infiltrat in madularele tarii, nu vor putea fi dati afara decat prin sfortarile persistente ale intregii natii romanesti. Si expulzarea jidanilor se impune in mod imperios, din pricina numarului lor enorm si care creste pe zi ce trece, si mai ales din pricina viciilor de hotie si de trufie, de care ei sunt infectati, caci ei pretind ca sunt poporul ales, chemat sa devina proprietarul tuturor averilor de pe pamant si stapanul intregii omeniri”.

Nu-i de mirare ca astazi Nicoale Paulescu este un aliat pretios al ortodocsilor, nationalistilor si antisemitilor, al tuturor celor care se opun progresului si deschiderii spre Europa. Se pare ca a fost dat uitarii faptul ca Paulescu a fost un eminent fiziolog care ar fi putut sa se numere printre premiile Nobel (atat de putine acordate romanilor) pentru medicina. Numele lui Paulescu este azi invocat de creationistii inculti ca fiind cel care "a demonstrat ca evolutia nu este un fapt" .

Paulescu a murit in 1931. Theodore Dalrymple se intreba atunci cand vizitand cimitirul Bellu a gasit o singura floare uscata pe mormantul lui Paulescu, oare cine a pus-o? Azi ma inclin sa cred ca nu a fost un diabetic recunoscator pentru cercetarile sale fiziologice, ci mai degraba un nationalist antisemit inflacarat de cronicile retorice pline de ura ale lui Paulescu.


Nicolae Paulescu in Wikipedia
Cazul lui Nicolae Paulescu, Revista 22
City Journal
This entry was posted on 17:14 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comments:

On 7 februarie 2010 la 21:54 , Anonim spunea...

In toata Europa acelor ani exista o puternica opinie antisemita. Nu descoperise el gaura de la covrig.

 
On 7 februarie 2010 la 21:58 , Oenoanda spunea...

Si asta il scuza?

 
On 12 iunie 2011 la 05:31 , Anonim spunea...

Pancreatina nu e acelasi lucru cu insulina, care se extrage prin alta metoda si se administraza diferit. Clismele cu pancreatina facute de Paulescu nu aveau efect terapeutic, ca injectiile cu insulina care au adus premiul Nobel.