Author: Oenoanda
•15:15

Lumanarile aprinse au o semnificatie simbolica speciala in Biserica Crestina. In Vechiul Testament, cand s-a construit primul templu pentru Dumnezeu pe pamant, s-au respectat ‘instructiunile’ pe care acesta i le-a dat direct lui Moise printre care: “Apoi să aduci înăuntru masa şi să aşezi pe ea toate lucrurile ei; şi sfeşnicul să-l duci înăuntru şi să aprinzi într-însul candelele lui.” (Exodul)

Urmand exemplul V.T. aprinderea lumanarilor a fost inclusa fara gres in serviciile Bisericii Noului Testament. Faptele Apostolilor mentioneaza aprinderea lumanarilor in timpul slujbelor pe vremea apostolilor, pentru semnificatia lor spirituala.

Dar iata ca stiinta dezvaluie ca lumanarile ne duc mai repede la groapa . Studii publicate recent in revista britanica “The Ecologist” avertizeaza ca tipul cel mai raspandit de lumanare emite o varietate incredibila de compusi organici volatili toxici care impreuna cu particulele microscopice de funingine cu continut de metale grele, au efecte extrem de nocive asupra sanatatii, de la simple dureri de cap pana la astm si cancer.

Dintre toti, enoriasii sunt cei mai afectati. Stephan Weber, profesor la Universitatea Duisburg-Essen din Germania, a masurat nivelurile de microparticule in aerul unei biserici pe o perioada de 13 zile inaintea Craciunului. A constatat ca efectul nociv este sensibil mai mare atunci cand la slujbe se foloseste tamaie.

Crestinii ortodocsi se pregatesc acum pentru Sarbatorile de Pasti. Ma intreb, ce ‘sfat’ vor urma pentru a-si mentine sanatatea, cel dat de stiinta sau cel ‘divin’?
This entry was posted on 15:15 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.