Author: Oenoanda
•14:23

LuciaT, autoarea celui mai citit blog cultural din Romania spune "adio" mediului online, din cauza “hartuirii, jignirilor si amenintarilor”, la care a fost supusa in ultima perioada, pe internet. Scriitorii Mircea Cartarescu, Florin Iaru si Radu Pavel Gheo comenteaza cu regret aceasta veste.
"Nu e chiar asa de usor sa tii un blog despre carti. Iriti, enervezi, stirnesti ura si pofte de razbunare", argumenteaza “terorista”, hotarata sa renunte la blogul ei care timp de 3 ani, fost cel mai apreciat blog de cultura din Romania.

"Daca mi s-ar fi spus sa aleg un singur blog cultural pe care sa-l pot urmari zilnic, l-as fi ales pe asta. Si, conform legilor lui Murphy adaptate la mizeria romaneasca, exact blogul 'terorism de cititoare' s-a intrerupt. 'Terorista' nu mai scrie. Din motive care ma infurie si mai tare. Trebuia sa-mi dau seama ca s-ar putea intimpla si asa ceva. Era un blog cultural prea bun. In cei trei ani de activitate 'terorista' (asa o stiu cam toti cititorii si scriitorii) devenise un reper. Parerile ei contau - mai mult decit ale multor critici literari consacrati. De ce a trebuit sa se arunce cu mizerii inspre ea? Fiindca nu se putea altfel", comenteaza Radu Pavel Gheo pe blogul Gheoland.

In comentarii la ultimul articol scris de LuciaT, Mircea Cartarescu si Florin Iaru isi exprima de asemenea regretul ca acest blog va fi inchis.

"Draga luciat, dragi prieteni, ma intristeaza perspectiva ca blogul literar cel mai adevarat, mai inteligent si mai dezinteresat sa dispara. Dar e in logica lucrurilor. Eu insumi ma gandesc de ani de zile sa parasesc aceasta tara trista si fauna ei, si o voi face intr-o zi. O inteleg pe lucia, ii inteleg pe toti cei care nu mai pot. luciat vorbeste de ticalosi. Asa este, e lumea lor, nu stiu cum pot fi atat de multi in jurul nostru. Libertatea opiniei, care-ar trebui sa faca din bloguri si forumuri insule de civilitate, le-a transformat in troace pentru porci", comenteaza Mircea Cartarescu.

"Nu ma intereseaza cine esti si nici ce studii ai. Dar comentariile tale au (in)trecut repede de timpenia obtuza, gretoasa, suficienta si pretioasa a 99% din bloguri. (De aia sunt sceptic si rezistent la expansiunea blogosferei - e o prostie care pluteste in aer triumfatoare si care scalda sufocant tot ce misca-n tara asta.)", scrie si Florin Iaru intr-un comentariu postat pe blogul cititoarei teroriste.

Cu toate acestea, exista si pareri aflate in contradictie, cum este cea a scriitorului Ioan Suciu: "Am citit tot blogul si l-am criticat deseori. Am fost preocupat de identitatea persoanei care realizeaza pagini web personale cu asemenea ineptii precum cele exemplificate si multe altele. Am considerat acest blog nociv prin faptul ca la analizarea si prezentarea unor carti autoarea nu a cunoscut opiniile autorizate, sau, mai grav, le-a stiut dar nu a tinut cont de ele, sfidandu-le. Faptul ca si-a inchis blogul este o decizie a 'teroristei'. Presiuni si atacuri au fost si asupra blogului meu si veneau chiar din partea ei sau a grupului de fani, ca raspuns la criticile mele. Daca statea in putinta mea sa-i inchid blogul 'teroristei', va spun sincer ca o faceam de mult. In concluzie, vreau sa va atrag atentia ca nu am cum sa raspund eu de propriile ei decizi", spune Suciu intr-un articol in care isi argumenteaza lipsa de simpatie fata de ideile ”teroristei”.

Ioan Suciu este de altfel cel care a incercat sa dezvaluie identitatea celei care semna sub pseudonimul LuciaT, pe blogul "Terorism de cititoare".

Sursa: 9amNews

Nu ma surprinde din partea romanilor. Ce se poate spune despre o tara in care este insultat si atacat cineva care are un blog literar?
|
This entry was posted on 14:23 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 comments:

On 11 aprilie 2009 la 20:07 , BlindGirl spunea...

Părerea mea - şi nu-s fan al teoriei conspiraţiei- e că până şi părerile literare, criticile şi premiile sunt contrafăcute (nu 100%, doar aşa, niţel subiectivism...) astăzi, că mulţi pseudo-artişti stau la Uniunea Scriitorilor şi pupă gentil în fund pe un critic sau pe altul, apoi îi invită la munte, în concedii "inspiraţionale" pentru o recenzie bună. Asta şi caltaboşii lui Mitrea şi ştii unde ai ajuns pe hartă.

* Părerea de mai sus mi-am format-o acum câţiva ani când frecventam cercurile literare pupincuriste. Am preferat şi eu atunci să rămân o necunoscută decât să mă complac în mocirla generală. Odată cu avântul noii media era normal ca mulţi îngreţoşaţi de situaţia din lumea reală să găsească un mediu propice de dezvoltare a ideilor propriu întru-un spaţiu propriu -blogul. Păcat că s-a ajuns până aici...

 
On 11 aprilie 2009 la 21:41 , Anonim spunea...

ipoteza lui isuciu e ca vali florescu e terorista si ca isi folosea blogul ca sa-si laude propriile traduceri de la polirom. ce interes ar fi avut atunci sa-si ridice in cap religiosii laudand-ul pe dawkins si pierzand astfel o multime de fani?

 
On 12 aprilie 2009 la 13:33 , Oenoanda spunea...

Mi se pare ca 'terorista' nu a incalcat nici o regula, are tot dreptul sa deschida un blog si sa scrie despre carti indiferent daca urmareste sau nu un scop. Putea foarte bine sa-si dea identitatea asa cum are dreptul sa si-o ascunda, indiferent cine este. Cei care decid in cele din urma sunt cititorii care apreciaza sau nu comentariile sale. Si se pare ca a avut succes; eu i-am descoperit blogul de curand, practic nu ma pot pronunta asupra continutului sau.
Mi se pare deplorabila atitudinea celor care au facut tot posibilul sa-i scoata la lumina identitatea, au hartuit-o si i-au facut viata imposibila, dupa cum spune ea si se poate verifica in anumite bloguri. Dar nu inteleg un lucru, de ce a inchis blogul? In felul asta n-a facut decat sa le dea satisfactie.

 
On 13 aprilie 2009 la 01:43 , Anonim spunea...

Genul de argumentare al lui Suciu este exact unul din lucrurile care fac să nu avem în România o industrie publicistică adevărată ci, cu foarte puţine excepţii, scriitori care scriu pentru critici şi publică pe speze proprii şi, de partea cealaltă a monedei, edituri care fie publică pe banii autorului, fie reeditează cărţi deja consacrate. (Şi o mai şi fac în bătaie de joc în măsura în care numărul de greşeli de tipar dintr-un volum şi paginarea de mântuială pot fi luate ca măsură.) Şi, cum zicea BlindGirl, astea merg mână-n mână cu pupincurismul.

De fapt, însăşi noţiunea de "opinie autorizată" în critica literară este o inepţie profundă. Poţi vorbi de influenţa opiniei cuiva, de greutatea părerii lui X sau Y, dar... "opinie autorizată"?!