Author: Oenoanda
•22:58

Expresia “separarea Bisericii de Stat” provine dintr-o scrisoare redactata de Thomas Jefferson in 1802 in care referindu-se la Primul Amendament la Constitutia SUA, scria:

Domnilor,

Crezand ca si voi ca religia este ceva numai intre individ si Dumnezeul sau, si pentru care acesta nu trebuie sa dea nicio socoteala asupra credintei sau cultului sau, ca puterile legitime ale guvernului se limiteaza numai la actiuni nu si la opinii, contemplez cu suveran respect actul poporului american prin care se declara ca legislatura acestuia nu ar trebui “sa dea legi care sa stabileasca o religie, sau sa interzica astfel libera sa exercitare”, construind astfel un zid de separare intre Biserica si Stat. Aderand la aceasta exprimare a dorintei supreme a natiunii pentru libertatea de constiinta, voi considera cu sincera satisfactie progresul acelor sentimente care tind sa-i inapoieze omului toate drepturile sale naturale, convins ca nu are niciun drept natural care sa se opuna datoriilor sale sociale.

Th Jefferson
1 Ianuarie 1802



Expresia a fost folosita si de James Madison, principalul redactor al Cartii Drepturilor (primele 10 amendamente ale Constitutiei SUA):

"Separarea practica intre Religie si Guvernul Civil asa cum este ea garantata de Constitutia SUA, este esentiala pentru puritatea ambelor ”.
This entry was posted on 22:58 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.