Author: Oenoanda
•21:52

"România nu va putea fi niciodată un membru complet dezvoltat al lumii moderne dacă în şcoli este predată o ştiinţă medievală", Michael Shermer


Michael Shermer fundatorul revistei Skeptic magazine, director executiv al Societatii Scepticilor, columnist al revistei Scientific American, profesor de economie la Universitatea Claremont Graduate, psiholog, doctor in istoria stiintei printre multe altele, este in vizita in Romania unde azi a tinut o conferinta la Universitatea din Bucuresti cu titlul „Why Darwin Matters, Evolution and the case against inteligent design”.
HotNews.ro publica o intalnire online cu Shermer, in care putem citi parerea sa despre Romania:

Bine ai venit in Romania Dr. Shermer
Ce parere ai despre aceasta tara in care teoria lui Darwin a fost scoasa din scolile publice dar in care copiii studiaza religia timp de 12 ani?
Ce ar trebui sa faca scepticii, agnosticii, ateii din Romania intr-o tara in care preotii sunt platiti de stat (inclusiv din banii nostri) si toti politicienii afiseaza cat de credinciosi sunt si voteaza tot timpul sa se dea bani bisericilor?
Cum faci ca oamenii sa aprecieze mai mult stiinta decat religia?
Multumesc


Michael Shermer: Am fost socat cand am vazut un manual de biologie de liceu in Romania. Am o fata de 17 ani care studiaza biologia anul asta, si manualul ei este la ani lumina departare de manualele romanesti. Romania are nevoie sa-si actualizeze educatia stiintifica imediat si drastic, si cel mai important are nevoie sa iasa din afacerea religioasa. Daca vrei religie, MERGI LA BISERICA. Daca vrei educatie MERGI LA SCOALA. Nu amesteca religia cu scoala. Nu amesteca religia cu educatia. Romania va ramane etern inglodata intr-o existenta medievala ca o pseudo-teocratie cu indoctrinare religioasa similara celei primite secole in urma inainte de aparitia stiintei.


Interviu cu M Shermer in Romania
Fragmente din interviu

* Am descoperit ca educatia stiintifica este predata la un nivel rudimentar, am fost socat de cat de multe referiri la religie sunt in manulele scolare. E gresit, daca vrei religie te duci la biserica, daca vrei stiinta, te duci la scoala. N-ar trebui amestecate, nu este loc pentru amandoua in scoala.
* Ma aflu in Romania pentru a promova stiinta, educatia stiintifica si sa incerc sa grabesc schimbarile care trebuie sa se produca in sistemul educational.
* Guvernul trebuie sa se ocupe de treburile politice, sa faca legi bune, sa vegheze sa fie respectate. De ce se implica in treburi legate de religie? N-ar trebui sa construiasca biserici, cei care se ocupa de biserica ar trebui sa stranga bani si sa construiasca biserici.
* Aveti o religie dominanta in Romania, ortodoxia, si se poate sa va convina faptul ca guvernul da bani pentru constructia de biserici. Dar daca islamul va deveni religie dominanta in Romania?
* Sa nu ne pacalim, nu exista educatie stiintifica in Romania, exista indoctrinare religioasa. Romania este eminamente o teocratie, la fel ca societatile din evul mediu, sau ca Iranul si Irak-ul.
* Viitorul oricarei democratii moderne consta in stiinta si tehnologie, in inginerie, in matematica.
* Daca predati in continuare religie cum veti putea inainta in stiinta?
* Veniti in America, faceti cunostiinta cu cei care se ocupa de educatia stiintifica Caltech, la universitatile mari americane si o sa vedeti ce li se preda.
* Stiinta ar trebui pretuita pentru ceea ce face, e practica, e de folos. Avem teoria germenilor care provoaca boli. Nu ne mai ducem la vraci sa puna lipitori pe noi, sau nu mai apelam la tratamente care se practicau in Evul Mediu.
* De ce sa folosesti religia la tot cand ai stiinta? Este prostesc.

This entry was posted on 21:52 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 10 septembrie 2009 la 22:28 , lunatic spunea...

A exagerat un pic cu privire la biologia predata in scolile romanesti. Cred ca i-a fost aratat acel manual (singurul, dealtfel) care era creationist. Insa adevarul e ca biologia nu e amestecata cu religia de niciun fel, in scolile serioase din Romania. Aia e o exceptie.