Author: Oenoanda
•21:45
Dupa ce am petrecut doua cursuri scolare in Edinburgh, tatal meu si-a dat seama sau a aflat de la fratii mei ca nu-mi placea ideea de a deveni medic, asa ca mi-a propus sa ma fac preot… Cei trei ani pe care i-am petrecut la Cambridge au fost o pierdere de vreme in ceea ce priveste studiul academic similara celei din scoala primara si din Edinburgh…

Pe timpul sederii mele la Cambridge, nici o ocupatie nu-mi producea atata placere ca cea de a colectiona gandaci. Faceam acest lucru din simpla placere de a colectiona, pentru ca nu-i disecam si rareori comparam caracterele lor externe cu descrierile publicate, desi la urma urmei ii clasificam. Voi oferi o dovada a entuziasmului meu: intr-o zi, in timp ce smulgeam scoarta unui copac batran, am vazut doi gandaci ciudati si i-am prins pe fiecare cu cate o mana; atunci am vazut altul de un tip diferit pe care nu puteam sa-mi permit sa-l pierd, asa ca l-am bagat in gura pe cel pe care-l aveam in mana dreapta. Ah! Acesta a expulzat un lichid acru intens care mi-a ars limba si m-a obligat sa-l scuip, si intr-adevar l-am pierdut la fel ca pe al treilea.


Darwin calare pe un gandac urias,
desen al colectionarului Albert Way (1832)

Sunt un foarte bun colectionar si am inventat doua metode noi. Am contractat un muncitor sa curete muschiul de pe copacii batrani pe timp de iarna si sa-l pastreze intr-un sac mare, si deasemeni sa stranga gunoiul care se acumuleaza pe fundul barcilor care aduc stuf din mlastini. Astfel am obtinut exemplare foarte rare. Nici un poet nu s-a simtit vreodata mai fericit vazandu-si prima poezie publicata, decat mine atunci cand am vazut in “Ilustratii de insecte britanice” de Stephen cuvintele magice: “Capturat de C. Darwin”. Am fost initiat in entomologie de varul meu de-al doilea, W. Darwin Fox, un om inteligent si foarte placut care pe vremea aceea se afla in Christ’s College, si cu care am legat o prietenie foarte stransa. Pe masura ce ma familiarizam cu aceasta tema ieseam sa strang mostre cu Albert Way de la Trinity, care a devenit mai tarziu un faimos arheolog; deasemeni cu H. Thompson, de la aceeasi universitate, mai tarziu un eminent specialist in agricultura, presedinte al unei cai ferate si membru in Parlament. Se pare ca obiceiul de a colectiona gandaci este un indicator al succesului viitor in viata.
(va urma)

Darwin, autobiografie (I)
This entry was posted on 21:45 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On 10 octombrie 2009 la 15:54 , Anonim spunea...

Colectionar, nu colectionist

Sper sa continui, e f interesant

 
On 10 octombrie 2009 la 18:52 , Oenoanda spunea...

Adevarat, am corectat. Mersi