Author: Oenoanda
•14:29

La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul (Geneza)

In traditia iudeo-crestina, Dumnezeu este creatorul lumii. El a creat cerul si pamantul din nimic. Conceptia atat de inradacinata a creatiei din nimic (Creatio ex nihilo) depinde de un verb ebraic: bara care a fost tradus prin a crea, a face. Ellen von Wolde, o apreciata erudita si specialista in Noul Testament de la Universitatea Radboud din Olanda sustine dupa o minutioasa si constiincioasa analiza a textelor, ca Biblia a fost tradusa gresit. Analizand atat Biblia in ansamblul sau cat si alte mituri ale creatiei din Mesopotamia, Ellen a tras concluzia ca verbul bara trebuie tradus prin a separa. Cu aceasta, fraza cu care debuteaza Geneza este de fapt:

La început a separat Dumnezeu cerul şi pământul

Astfel imaginea traditionala a creatiei nu se sustine. Creatio ex nihilo este doar o greseala de interpretare a ceea ce intentionau sa ne transmita evreii care au scris Biblia. De fapt ei nu au vrut niciodata sa spuna ca Dumnezeu a creat lumea. Pamantul si cerul existau atunci cand Dumnezeu a creat vietuitoarele, asa cum existau monstrii care traiau in apa. Inceputul Bibliei nu marcheaza inceputul timpului ci doar inceputul unei povestiri.

Este important de mentionat ca Ellen este credincioasa. Teza ei vrea sa arate ca Dumnezeu nu a creat Universul, doar l-a reorganizat. De remarcat ca pana si bullshitul are grade si nuante. Desi Ellen incearca sa impinga bullshit-meterul spre nivele mai inofensive, bullshitul tot bullshit ramane.

Telegraph
This entry was posted on 14:29 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 14 octombrie 2009 la 18:56 , Mihai spunea...

Da, e doar PR. Biserica-si da seama ca pierde din influenta, datorita ineptiilor care exista in texte. Acum incearca sa dreaga busuiocul si sa vina mai aproape de realitate (sau ce vor ei sa ne prezinte ca si "realitate").
Sunt curios cu o dreg pe aia cu pamintul care sta pe 4 broaste testoase...