Author: Oenoanda
•14:00
150 de ani de la Originea Speciilor

Author: Oenoanda
•17:48
Author: Oenoanda
•11:05
Author: Oenoanda
•19:32
In mai 1996, cu 7 luni inainte de a muri, Carl Sagan da acest interviu lui Charlie Rose. Pentru ultima oara il putem vedea si asculta vorbind despre stiinta, despre scepticismul necesar in fata a tot ceea ce se vrea impus ca adevar in afara testelor ratiunii, si despre propria lui experienta de om grav bolnav. E reconfortant de vazut, ne aminteste ca demnitatea spiritului uman nu e o vorba goala.



Author: Oenoanda
•11:51

Mitul nº 1: Simptomele sunt similare cu ale gripei obisnuite. Daca nu am febra, nu am gripa porcina.

Simptomele gripei porcine pot fi similare cu ale gripei obisnuite dar multa lume (pana la 50 %) nu face febra deloc, in schimb are mai multe simptome respiratorii si gastrointestinale.


Mitul nº2: Este o gripa usoara cu o mortalitate mai scazuta chiar decat gripa obisnuita.

Gripa porcina omoara in special tineri si desi iarna abia a inceput, au murit mai multi tineri decat mor deobicei pe parcursul unei ierni intregi.



Mitul nº3: Daca esti sanatos, esti in siguranta. Numai persoanele cu boli sistemice sunt vulnerabile si se pot imbolnavi de gripa.

Majoritatea tinerilor si adultilor care au murit de gripa erau sanatosi si nu aveau nicio boala sistemica.


Mitul nº4: Daca mananc sanatos, beau lichide, port masca, ma spal des pe maini ma voi proteja impotriva imbolnavirii.

Singura metoda cu adevarat eficienta este vaccinarea.


Mitul nº5: Acum ca avem vaccinul totul va fi OK

Vaccinul protejeaza dar chiar si in tarile dezvoltate va trece timp pana cand va fi disponibil. Tarile subdezvoltate vor primi cantitati mici sau deloc.


Mitul nº 6: Vaccinul nu-i sigur. E o prostie sa te vaccinezi pentru a preveni o boala usoara.

Aceasta gripa nu este usoara in toate cazurile si spre deosebire de gripa obisnuita, a omorat mai multi tineri sanatosi. Chiar daca ai o forma usoara, ii poti imbolnavi pe cei din jur si ei pot face forma severa. Deci atitudinea de a nu face nimic atunci cand poti face ceva, e gresita.

Frica fata de vaccinare este indreptatita. Ca orice altceva, vaccinarea nu este complet lipsita de riscuri. Dar nevaccinarea nu este mai putin riscanta decat vaccinarea.


Mitul nº7: Virulenta virusului nu va creste

Nimeni nu stie cum va evolua gripa porcina. Nu-i exclus ca virusul sa evolueze dezvoltand forme rezistente la singurul tratament existent in prezent pentru cazuri severe: Tamiflu. Odata ce oamenii s-au infectat si devin imuni, o noua forma poate sa apara fata de care nu exista imunitate. In pandemiile trecute, al doilea val a fost mereu mai rau ca primul.


Mitul nº8: Odata ce va trece aceasta pandemie, vom fi in siguranta pentru cel putin 10 ani de acum inainte.

Un virus animal poate trece la om chiar maine producand o noua pandemie chiar mai severa decat cea actuala.


Vezi si Gripa porcina

New Scientist