Author: Oenoanda
•14:23
La sfarsitul anilor ’50 Partidul Comunist Roman i-a cerut regizorului Calotescu sa realizeze un film de exceptie. “Reconstituirea” reda cu obisnuitul ton propagandistic al epocii "faptele" intamplate in Iulie 1959 cand 5 barbati si o femeie au furat inarmati o mare cantitate de bani ai Bancii Nationale. Ce aveau in comun? Toti avusesera functii importante in Partid (din care fusesera expulzati recent) si toti erau evrei. “Actorii” care reconstituie evenimentul sunt insisi autorii “jafului”.

Evenimentele nu sunt lipsite de mister si incongruenta. De ce ar fi furat acestia o suma importanta de bani intr-o tara comunista in care stiau (cu putin in urma fusesera insiders ai regimului) ca nu aveau nici o sansa? A existat cu adevarat acest furt? De ce in film autorii au fost prezentati ca simpli hoti cand ei avusesera functii importante in PCR? Sunt intrebari la care Alexandru Solomon incearca sa raspunda in filmul documentar “Marele jaf comunist”. Pentru aceasta intervieveaza persoane care au trait direct evenimentele: securisti ai vremii, vecini, participanti la “Reconstituire”, etc.


This entry was posted on 14:23 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comments:

On 15 februarie 2010 la 03:38 , Unknown spunea...

ma adresez autorului blogului _va rog sa-mi spuneti daca ati inteles filmul :
dupa cat timp au fost judecati si condamnati de la retinere ?
Si daca comunisti nu au jucat un rol real la aceasta sentinta de condamnare ,cine trebuie sa plateasca pentru toate acestea in ziua de astazi?

va multumesc !

 
On 15 februarie 2010 la 04:40 , Unknown spunea...

va intreb pe dumneavoastra ,autorul blogului,
1, nu am inteles prea bine timpul scurs ,perioada de la retinerea supusilor vinovati si pana la sentinta de condamnare a acestora .
2. daca comunistii ar fi musamalizat acest scenariu ,cine se face vinovat si cine trebuie sa plateasca ,
ce parere aveti ?

va multumesc !

 
On 15 februarie 2010 la 14:54 , Oenoanda spunea...

Liviu,
se pare ca au fost "prinsi" la mai putin de 2 luni de la furt. Procesul a avut loc in Noiembrie 59 deci intervalul ar fi de vreo doua luni, timp in care au facut filmul.
Nu inteleg a doua intrebare. Cum adica comunistii nu au jucat un rol real? Ce vrei sa spui?