Author: Oenoanda
•12:05

Imagineaza-ţi că esti o femeie in varsta dintr-o familie săracă care locuieste intr-o suburbie a orasului Chennai, India. Tot ce ai vrut cu disperare în ultimul an şi jumătate este sa obtii un document numit patta care sa atesteze ca esti proprietara terenului pe care-l stapanesti. Ai nevoie de acest act ca garanţie pentru un împrumut bancar pe care speri sa-l obtii pentru a finanţa educaţia nepoatei tale. Dar exista o problemă: functionarul care emite aceste patta ti-a cerut sa platesti o mica “taxa” pentru acest serviciu. Asa-i, iti cere mită. Dar esti saraca şi nu ai banii pe care ti-i cere. Şi partea cea mai absurda a acestui scenariu este ca e un serviciu public care ar trebui sa fie gratis. Ce ai face? Ai putea spune asa cum ai facut in ultimii 1-1/2 ani ca nu-i nimic de facut, dar tocmai ai auzit de o organizatie locala numita A 5-a coloana care iti inmaneaza un aliat puternic: o bancnota de zero rupii.

Ideea ii apartine unui profesor de fizica indian de la Universitatea din Maryland, care în călătoriile sale prin India si-a dat seama cât de extinsa este luarea de mită şi a vrut să facă ceva care sa remedieze situatia. A avut ideea de a imprima bancnote cu valoare nominala zero care sa fie inmanate funcionarilor ori de câte ori cer mita ca o modalitate de a manifesta dezaprobarea. Ideea a fost dusa mai departe: pentru a le imprima în masă li se face publicitate pe scară largă şi sunt inmanate poporului indian. Aceste bancnote sunt o modalitate prin care oamenii isi pot manifesta dezaprobarea fata de furnizarea de servicii publice dependente de mită. Primul lot de 25.000 de bilete au avut o cerere asa de mare incat A 5-a coloana a ajuns sa distribuie un milion de bancote până în prezent. Cu timpul organizatia a strans multe poveşti de la persoane care le-au folosit rezistand cu succes cererii de mita. O astfel de poveste a fost cazul de mai sus despre femeia batrana si necazurile ei cu functionarii de la terenuri. Sătula de cereri de mită şi inarmata cu o bancnotă de 0 rupii, femeia i-a intins-o functionarului. Acesta a fost şocat. Remarcabil, s-a ridicat de pe scaun si i l-a oferit doamnei, i-a oferit si ceai si i-a dat documentul pe care aceasta l-a solicitat fara succes de peste un an si jumatate.

Restul aici
This entry was posted on 12:05 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.