Author: Oenoanda
•16:39

Imagineaza-ţi un moment în viaţa ta când ai simţit ca ai pierdut controlul - orice de la o ratacire pana la pierderea locului de muncă. Acum, uita-te la ilustratia de mai sus. Ce vezi? Un astfel de scenariu a fost prezentat unor subiecţi într-un experiment realizat in 2008 de Jennifer Whitson de la Universitatea din Texas, Austin si colegul sau Adam Galinsky de la Universitatea Northwestern. Studiul lor, intitulat "Lipsa de control creşte perceptia de modele iluzorii" a fost publicat în revista Science.

Definirea "percepţiei de modele iluzorii" ("patternicity") ca "identificarea unei interactiuni coerente şi semnificative între un set de stimuli aleatori sau care nu au legătură ... (cum ar fi tendinţa de a percepe corelaţii false, a vedea figuri imaginare, a crea ritualuri superstiţioase, şi a îmbrăţişa credinţe conspirative, printre altele)... "teza cercetătorilor a fost că " atunci când persoanele sunt incapabile de a câştiga un sentiment de control în mod obiectiv vor încerca sa-l obţina in mod perceptual".

Cum explica Whitson, “ Sentimentul de control este esenţial pentru bunăstarea noastră- gândim mai clar şi luam decizii mai bune când simţim ca avem controlul. Lipsa de control este foarte ostila, aşa că in mod instinctiv cautam modele pentru a ne recapata controlul - chiar dacă aceste modele sunt iluzorii. "

Citeste restul aici
This entry was posted on 16:39 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 24 ianuarie 2010 la 18:11 , Razvan spunea...

Eu vad planeta Saturn in imaginea aceea.