Author: Oenoanda
•14:57

E stiut ca lumina exacerbeaza crizele de migrena. Cei care le au frecvent stiu ca se simt mai bine daca se retrag intr-o camera intunecata. Deoarece regiunile cerebrale vizuale nu se suprapun cu cele care transmit durerea, legatura lumina-durere pare bizara. Recent se pare ca oamenii de stiinta au gasit explicatia. Rami Burstein, un anestezist care lucreaza la Beth Israel Deaconess Medical Center si Harvard Medical School din Boston, impreuna cu colegii sai au inceput sa studieze migrena la orbi. Din 20 de voluntari nevazatori, 6 nu puteau sa perceapa deloc lumina iar ceilalti 14 puteau sa o perceapa intr-o oarecare masura. Cercetatorii au observat ca numai migrenele nevazatorilor care percep lumina se inrautatesc cu aceasta. Conurile si bastonasele retinei acestora - principalele celule care detecteaza lumina - sunt defectuoase. Totusi un alt tip de celule retiniene sunt functionale, in special cele care folosesc melanopsina. Melanopsina este receptorul care reactioneaza la lumina, in special la lumina albastra.

In acest punct al cercetarilor, Burstein si echipa sa au decis sa studieze melanopsina, pentru a stabili daca celulele care o produc au vreo legatura cu celulele care transmit durerea. Si au descoperit ca in creierul soarecilor axonii celulelor sensibile la melanopsina se conecteaza cu celule nervoase specifice din talamus importante in senzatia dureroasa. Bingo!

Citeste tot articolul: Why Light Makes Migraines Worse
This entry was posted on 14:57 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.