Author: Oenoanda
•17:01

Asociatia Americana de Psihiatrie a publicat versiunea provizorie revizuita a Manualului de Diagnostic si Statistica Bolilor Mintale (DSM5) sau pe scurt noua “biblie” a psihiatriei care stabileste criteriile de diagnosticare ale bolilor mintale. In general incearca sa mentina criteriile principale ale bolilor majore recunoscute deja de clinicieni dar are si o serie de “noutati”.

Una din ele este crearea “Sindromului de risc psihotic” un fel de a spune “e un pic cam ciudat dar nu-i complet nebun”, o stare in care oamenii au halucinatii, iluzii si o gandire dezorganizata desi nu in masura in care sa devina o stare de incapacitate. S-a observat ca dintre indivizii cu risc de psihoza, doar 1/3 o dezvolta in cele din urma. Problema apare atunci cand tuturor celor aflati in situatie de risc li se administreaza medicamente antipsihotice (cele mai eficiente pentru tratamentul “nebuniei”), medicamente extrem de toxice si cu numeroase efecte secundare. Diagnosticarea acestui sindrom poate transforma in bolnavi o multime de indivizi excentrici dar perfect functionali. Multi, foarte multi indivizi au experiente neobisnuite - aud voci, au idei magice etc. De acum inainte acestia vor putea fi diagnosticati ca avand o forma de “nu chiar boala mintala”. Sa speram ca multe manifestari religioase vor putea fi considerate in cadrul sindromului de risc psihotic si medicate ca atare ;)

In privinta bolilor sexuale au fost adaugate disfunctiile hipersexuale care incearca sa defineasca ca boala mintala interesul exagerat pentru sex, si parafiliile coercitive care pot duce la dispute legale pentru ca considera ca boala psihiatrica tendinta de a forta sexual alti indivizi, si nu ca problema morala.

In general se observa o tendinta clara de a de-freudiza bolile somatice in dorinta de a scoate definitiv fantoma freudiana din psihiatrie. In privinta bazei stiintifice a definirii entitatilor patologice, un citat din The New York Times este foarte edificator:

“Stirea buna este ca multi pacienti vor fi scutiti de confuzia creata de schimbarea de diagnostic. Stirea proasta este fragilitatea statutului stiintific al principalelor boli din editiile precedente ale DSM - referinta de baza a psihiatriei”
This entry was posted on 17:01 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 comments:

On 27 februarie 2010 la 21:58 , Anonim spunea...

Psihiatria e doar o pseudo-stiinta

Psychiatry: An Industry Of Death

http://www.youtube.com/watch?v=6qs9TLTvYFs

 
On 7 martie 2010 la 12:28 , Oenoanda spunea...

Nu recomand filmul la care faci trimitere. Este facut de Scientologi si are scopul evident de a transmite informatii distorsionate, false. Ca de exemplu ca Skinner si-a tinut fetita inchisa intr-o cutie timp de un an. Ea insasi dezminte asta in acest articol: I was not a lab rat

 
On 7 martie 2010 la 15:51 , Anonim spunea...

Probabil ca informatia cu fetita lui Skinner era common knowledge la momentul cand a fost facut documentarul, nu au inventat-o scientologii in mod special. In documentar sunt afirmatii mult mai grave in legatura cu psihiatria si care se verifica.

Faptul ca filmul a fost facut de scientologi nu cred ca are relevanta. Credinciosii resping alte documentare pe motiv ca au fost facute de atei, ti se pare un argument?
Nu cunosc doctrina scientologiei dar nu cred ca sunt mai periculosi decat alte religii, mai ales ca targetul lor sunt doar cei bogati si nu sunt sanse sa incerce sa ma racoleze :)

 
On 7 martie 2010 la 16:00 , Anonim spunea...

Mai multe informatii despre abuzurile psihiatriei pe cchr.org

Recomand un seminar cu Thomas Szasz

http://www.ceimh.bham.ac.uk/tv/szaszpreview.shtml

la The Centre of Excellence in Interdisciplinary Mental Health at the University of Birmingham

 
On 7 martie 2010 la 18:58 , Oenoanda spunea...

faptul ca-i facut de scientologi inseamna ca trebuie sa vezi filmul inarmat cu o mare doza de scepticism. Scientologii au un program clar de imbecilizare si spalare a creierului spre deosebire de ateism care nu implica o ideologie definita. Oricum eu nu mi-am dat seama de cine sta in spatele filmului decat dupa ce am inceput sa investighez putin o serie de afirmatii dubioase din film. Nu e vorba numai de exemplul pe care l-am dat, sunt multe altele, pe langa tendinta generala de a prezenta orice fel de informatie numai pentru a sprijini ideea eronata ca psihiatria (si psihologia cu care este confundata) este mama tuturor relelor de pe pamant: rasism, eugenie, holocaust etc.
Este adevarat ca in istoria psihiatriei (ca si in istoria medicinei in general) se pot mentiona situatii pline de cruzime, e adevarat ca azi se stie foarte putin despre etiologia bolilor psihiatrice si ca tratamentele in general nu vindeca ci transforma personalitatea pacientului. Nu neg nimic din toate astea. Dar filmul cu pricina este departe de a prezenta obiectiv problema acestei ramuri medicale. Aveti linkul, il puteti vedea si judecati singuri.

 
On 7 martie 2010 la 19:11 , Oenoanda spunea...

Ce coincidenta! Toate likurile pe care le dai au in spate Scientologia. Citez din Wikipedia (Scientology and Psychiatry):

Scientology and psychiatry have come into conflict since the foundation of Scientology in 1952. Scientology is publicly, and often vehemently, opposed to both psychiatry and psychology.[1][2][3] Scientologists view psychiatry as a barbaric and corrupt profession and encourage alternative care based on spiritual healing. According to the Church of Scientology, psychiatry has a long history of improper and abusive care. The church's views have been strongly disputed, criticized and condemned by experts in the medical and scientific community and been a source of public controversy.

...The Citizens Commission on Human Rights (CCHR), an institution set up by Scientology and Thomas Szasz, also claims that the real nature of psychiatry is that of human rights abuse.

In 1966 Hubbard declared all-out war on psychiatry, telling Scientologists that "We want at least one bad mark on every psychiatrist in England, a murder, an assault, or a rape or more than one." He committed the Church of Scientology to the goal of eradicating psychiatry in 1969, announcing that "Our war has been forced to become 'To take over absolutely the field of mental healing on this planet in all forms.'"[20]

 
On 8 martie 2010 la 16:31 , Anonim spunea...

Scientologia e naspa

http://www.xenu.net/archive/leaflet/xenuro.htm

asta nu insemna ca tot ce spun ei despre psihiatrie e neadevarat