Author: Oenoanda
•13:11

Ultimul numar al revistei Skeptical Inquirer are un interviu interesant cu Stephen Fry:

I: Esti de asemenea gazda unei emisiuni TV în Regatul Unit, numită “D.I.” care vine de la "Destul de Interesant." A fost descris ca un “comedy panel quiz” dar ar putea la fel de bine să fie considerat un spectacol care critica gandirea ilogica si convingerile periculoase. Crezi că comedia este un mod de a critica gândirea iraţionala?



Fry: Comedia se refera mereu la lumea reală. In timp ce filozofii sau religioşii fac declaratii pompoase si abstracte, un comic ar spune: "Este adevărat Miercurea?" Comediantii cauta exemple din lumea reala. Deoarece comedia are de-a face cu observatia la fel ca stiinta, cu modelele care se repeta, si testeaza unele afirmatii care pot fi absurde sau pot fi adevarate….Comedia este o modalitate excelenta de a-i pune pe creduli la locul pe care-l merita. Pentru că spune "Este adevărat? Este cu adevarat adevărat? Să vedem! "

Fry considera ca succesul supranaturalului se datoreaza faptului ca nevoia de a gasi un sens al vietii impinge multa lume pe caile cele mai simple, cele ale zeilor si ale destinului scris in stele. “Asa cum apa cauta drumul cel mai scurt spre mare, oamenii vor sa gaseasca calea cea mai scurta spre adevar, dar din nefericire asta ii conduce spre oceanul de tampenii care ne inconjoara si la toti cei pregatiti sa le ia banii. Toti acesti clarvazatori, astrologi, comercianti absurzi ai perceptiei extrasenzoriale si oameni care vorbesc de vibratii si energii…Daca exista un cuvant care ma face sa-mi ies din minti acela este “energie” folosit complet aiurea!”

Sa ne gandim doar la “medicii” alternativi care isi vindeca bolile proprii recurgand nu la draga lor medicina alternativa ci la “inutila” medicina conventionala, la ghicitorii incapabili sa prevada furtul in propria lor casa s.a.m.d. Romania are nevoie de cel putin un Stephen Fry. Sau de un Caragiale modern. Umorul este cel mai bun termometru al sanatatii mintale a unei natiuni. Societatile bigote isi pierd umorul...
This entry was posted on 13:11 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.