Author: Oenoanda
•18:19

Iată câteva întrebări care m-au bântuit ani de zile. Cât de mulţi predicatori cred cu adevarat ceea ce spun de la amvon? Ştim că în fiecare an unii clerici abandonează, incapabili de a-si mai face datoria cu convingere. Aceasta nu poate fi niciodata o decizie luata cu usurinta, si multi dintre ei au continuat ani de zile in functie inainte de a da marele pas. Sunt ei varful icebergului? Separa aceasta profunda ipocrizie multi pastori de turma lor? Cum este sa fii un predicator ne-credincios? Cum se impaca scepticismul lor privat cu obligatiile pozitiei pe care o detin?

Cu câţiva ani în urmă, am inceput sa caut răspunsuri în colaborare cu Linda LaScola, lucrătoare sociala cu multi ani de experienţă în calitate de cercetător calitativ. I-am spus despre interviurile pe care le-am facut unor oameni profund religiosi in timp ce scriam cartea mea “Breaking the Spell" (2006), si despre surprinderea mea ca mulţi dintre ei erau dornici să-mi spună, în mod confidenţial, ca nu credeau un cuvant din doctrinele credintei careia isi daruisera viata. Era acest lucru adevarat si despre clericul hirotonit? Cu ajutorul meu si al unei reţele de consilieri, LaScola a identificat o serie de indivizi curajosi, toti pastori protestanti cu congregaţii, pe care i-a intervievat în profunzime, şi desigur, confidential.

Preachers who are not Believers - Daniel Dennett, Linda LaScola


Just watch. This is news that will provoke protests and complaints and lots of excuses. I hope it also encourages more ministers to come out of the closet and face reality, instead of making it their profession to obscure the truth. (PZ. Mayers in Pharyngula)

Non-believing clergy: Now what shall we do?
This entry was posted on 18:19 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.