Author: Oenoanda
•17:29

Intr-un articol aparut in The Guardian, Lewis Wolpert vorbeste despre o carte in care autorul acuza industria farmaceutica de manipulare in privinta depresiei si a medicamentelor antidepresive:

"Gary Greenberg este un psihoterapeut care a participat la studiul clinic al unui antidepresiv, intr-un moment in care era uşor deprimat. Fusese diagnosticat cu depresie severa, s-a facut bine şi a constatat că pastila lui era un placebo. Acum a publicat o carte care conţine un atac major impotriva antidepresivelor, şi invinovateste companiile de medicamente pentru publicitatea falsă in privinta efectelor lor pozitive. Este de asemenea foarte critic in privinta conceptului de depresie în sine.

Are dreptate ca multe studii clinice aleatoare nu au reuşit să demonstreze eficacitatea antidepresivelor - in comparatie cu un placebo - în tratarea depresiei. Cu toate acestea, ignoră dovezile in favoarea faptului ca acestea ajuta in depresia severă. El acuză industria farmaceutica ca acopera numeroase efecte secundare cum efectul lor asupra performantei sexuale. În plus, afirma că industria a susţinut cu succes o campanie pentru a-i convinge pe medici şi pe public in general ca suferă în număr foarte mare de o boală numită depresie când, de fapt, e mai probabil sa nu fie asa. Numai cineva care nu a fost grav deprimat ar putea accepta asa ceva. El sugerează că cei care beneficiază de antidepresivele care ridica nivelul serotoninei ar putea fi considrati de fapt ca sufera de deficit de Prozac. Teza sa principală pare sa fie că depresia nu este o boală."

Functioneaza antidepresivele? In ultima vreme apar din ce in ce mai multe critici la adresa producatorilor de antidepresive care sustin ca in realitate acestea nu sunt mai eficiente decat un placebo.
This entry was posted on 17:29 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.