Author: Oenoanda
•13:00
Cine a vazut filmul “Katyn” (Andrzej Wajda 2007), poate isi aminteste scena cu care incepe: un pod langa Cracovia plin de oameni care se ciocnesc incercand sa-si faca drum in directii opuse. Suntem in 1939 si oamenii fug de invazia nazista dinspre vest spre zone ocupate de armata sovietica “de eliberare”. Dinspre est, fug de trupele rusesti care iau prizonieri atat civili cat si soldati polonezi. Civili de toate categoriile: tarani, intelectuali, profesori universitari, studenti, muncitori, functionari, soldati in rezerva, familii intregi cu boccelele in spate fug dezorientati, nu stiu incotro s-o ia ca sa se indeparteze de pericol. Multi cred ca vor gasi salvarea la rusi. Nu stiu ca Hitler si Stalin au facut un pact: nemtii nu vor mai inainta iar armata rosie nu-i va ataca. Este pactul prin care isi impart Polonia.

Cand au invadat Rusia, nemtii au gasit in padurea din Katyn, un orasel rusesc langa Smolensk, gropile comune pline de cadavre cu uniforma armatei poloneze. Ca sa asigure ocupatia si indoctrinarea progresiva a societatii poloneze, Stalin ii exterminase pe toti oponentii polonezi – intelectuali si militari deopotriva – fara stirea pe atunci aliatului sau german. In jur de 20.000 de polonezi au fost ucisi de politia secreta rusa. Printre ei, si tatal lui Wajda. Regimul nazist a scos atunci la lumina faptele cu scop propagandistic anti-sovietic, dar URSS a negat si a dat vina pe nemti. Abia in 1990 Gorbachov a recunoscut vina rusilor in masacrul din Katyn.
Daca relatiile intre Rusia si Polonia erau subrede, ele s-au agravat cu confesiunea vinovatiei.

Presedintele Lech Kaczynski acceptase sa calatoreasca pana la Smolensk ca sa omagieze pe 10 aprilie victimele masacrului. Se pare insa ca ceata deasa i-a impiedicat pilotului vizibilitatea si avionul s-a prabusit. Nu a supravietuit nimeni. Pe langa presedintele tarii , au murit si presedintele Bancii Nationale a Poloniei si seful Statului Major, ministrii si alte persoane din guvern. O catastrofa care a facut sa treaca pe plan secundar evenimentul masacrului din Katyn. Este si o tragedie care ar putea sa afecteze si economia tarii cu cea mai rapida crestere din Europa. Polonia este tara care a trecut cu succes de la economia planificata la economia de piata. In perioada lui Kaczynski economia a crescut iar somajul s-a redus in pofida crizei.

O cruda ironie a destinului.


This entry was posted on 13:00 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On 12 aprilie 2010 la 07:19 , godless1859 spunea...

Nu i-a ajutat dumnezeu nici p'astia...

 
On 14 aprilie 2010 la 16:45 , daniela spunea...

trist.