Author: Oenoanda
•21:13
Cum ar fi fost lumea daca ar fi ramas politeista?
Politeistii credeau ca oamenii vor adora intotdeauna mai multi zei. Nu si-ar fi imaginat ca la un moment dat, odata cu Monoteismul, se va contura o noua credinta, aceea ca toti oamenii trebuie sa traiasca la fel. Religia pentru politeisti este legata de practica, de viata reala - cea a oamenilor vii. Erau toleranti si acceptau multe moduri de viata. Pentru monoteisti credinta este fundamentala; si cand o singura credinta este adevarata, orice fel de viata in care nu-i acceptata este gresita.

Politeistii isi adorau zeii dar nu erau misionari. Omul ar fi fost acelasi animal violent si fara monoteisme, dar in absenta acestora probabil am fi fost scutiti de razboaie religioase. Daca lumea ar fi ramas politeista probabil nu ar fi existat comunismul. Probabil n-ar fi existat Holocaust.
E placut sa visezi o lume fara credinte militante – religioase sau politice. Politeismul este un mod de gandire, o viziune a vietii greu de imaginat pentru mintile moderne. Chiar daca dintre monoteisme, crestinismul este inca purtator al urmelor politeiste.




This entry was posted on 21:13 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On 16 aprilie 2010 la 22:47 , Anonim spunea...

Omul nu-i animal violent, e creatia speciala a lui Dumnezeu

 
On 28 aprilie 2010 la 13:17 , Anonim spunea...

Se vede. E tragic sa fii prost. Tu esti o alta dovada a acestui fapt.