Author: Oenoanda
•21:24
Antibioticele reprezinta principalul tratament impotriva bolilor infectioase bacteriene. In ultimele decenii abuzul si folosirea lor incorecta a dus la aparitia de rezistente bacteriene – tulpini care nu mai raspund la antibiotice. Rezistenta bacteriana este datorata selectiei naturale, a supravietuirii celui mai adaptat. In orice populatie de bacterii exista cateva celule care pot supravietui in prezenta antibioticelor. Cand luam un antibiotic, acesta distruge in primul rand bacteriile cel mai sensibile lipsite de caractere avantajoase. Daca se abuzeaza de tratament sau acesta nu se face corect (minim o saptamana), cu timpul antibioticul nu mai este eficient pentru ca in populatia bacteriana devin majoritare tulpinile rezistente.

The New England Journal of Medicine publica aceasta imagine excelenta in care se sintetizeaza toate mecanismele de rezistenta bacteriana la antibiotice cunoscute pana in prezent.


Ca pacienti avem responsabilitatea de a limita rezistenta bacteriana evitand abuzul de antibiotice si neintrerupand tratamentul inainte de 7 zile chiar daca simptomele au disparut. Si oricat s-ar sustinte contrariul, nu, rugaciunea nu ajuta.
This entry was posted on 21:24 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.