Author: Oenoanda
•19:59

Bacteriile se reproduc prin fisiune binara, un proces de reproducere asexuata in care o bacterie se divide dand nastere la doua copii identice. Prin acest proces descendentii nu sunt dotati practic de variabilitate genetica. Stim insa ca bacteriile sunt capabile sa evolueze rapid avand o capacitate de adaptare unica in natura. Si acest lucru se datoreaza unui mod de transfer de material genetic numit conjugare. O bacterie numita donor isi copiaza o portiune din ADN si o transfera altei bacterii (receptor). Schimbul de ADN se stabileste prin structuri proteice numite pili.

In imagine se observa doua bacterii unite printr-un astfel de pilus. Dupa contact, bacteriile se separa. Conjugarea se considera uneori, desi incorect, ca o versiune limitata de sex bacterian. Poate avea loc intre bacterii de specii diferite si este extrem de importanta in evolutia bacteriilor, adaugand informatie noua deobicei utila, receptorului. Prin acest mecansim de exemplu, o bacterie poate dobandi temuta rezistenta la antibiotice.
This entry was posted on 19:59 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 comments:

On 20 iunie 2010 la 20:58 , Anonim spunea...

Bacteria e altruista? ce avantaj are daca-si transfera cod genetic alteia, si inca de alta specie?

 
On 20 iunie 2010 la 23:31 , Anonim spunea...

Supravietuirea. Are mai multe sanse sa se adapteze conditiilor de mediu, deci sa suoravietuiasca...

 
On 21 iunie 2010 la 11:33 , Anonim spunea...

Daca esti amatoare de lecturi elecronice in limba romana

http://romania-inedit.3xforum.ro/topic/83/Romanian_E-Books/

 
On 21 iunie 2010 la 15:34 , Anonim spunea...

Mai bine aici:

Carti online

 
On 21 iunie 2010 la 15:40 , Oenoanda spunea...

Bacteria e altruista, da gena-i egoista :)