Author: Oenoanda
•12:07

Acum cativa ani, Grigori Perelman (aka Grişa), un matematician din Sf. Petersburg, anunţa ca rezolvase faimoasa si complicata problema numita “conjectura lui Poincaré” despre natura spatiului, considerata o piatra de hotar nu numai in matematica dar si in gandirea umana. Grişa a publicat in 2003 o serie de articole in Internet dupa care a disparut in padurile Rusiei lasandu-i pe matematicieni sa-si bata capul si sa decida daca avea dreptate.

Avea dreptate şi Institutul Clay din Cambridge a anuntat in Martie anul acesta ca Perelman a castigat marele premiu – 1 milion $. Perelman a ramas insa in continuare ascuns iar simpozionul de trei zile din Iunie la Paris a sarbatorit demonstrarea conjecturii in absenta sa. Se pare ca saptamana trecuta, dupa ce s-a gandit indelungat, Perelman a anuntat decizia sa ferma: a refuzat marele premiu:

“Stiţi, aveam o gramada de motive atat pro cat si contra. De aceea mi-a trebuit atat de mult sa ma hotarasc”. “Pe scurt, principalul motiv este dezacordul meu in privinta comunitatii matematice organizate. Nu-mi plac deciziile lor, le consider injuste”.

Asa ca Institutul Clay a ramas cu banii si va anunta in curand cum a decis sa-i cheltuiasca. Se spune ca Perelman, azi considerat cel mai inteligent om din lume, locuieste cu mama lui si traiesc din pensia acesteia. Ce-i drept, mai adauga si el ceva la modestul venit al mamei investind in bursa dupa modele matematice proprii.


This entry was posted on 12:07 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.