Author: Oenoanda
•15:42

Impresionant acest articol care arata inca odata dezastrul (in primul rand moral) din sistemul sanitar romanesc. Medicii mai intai opereaza si apoi fac istoria clinica a pacientului ! Iar internarea in saloanele (septice) unui spital in loc sa fie o speranta de insanatosire, a devenit sinonima cu condamnarea... la moarte.

De cate ori am auzit expresia “sistemul e de vina”? De 14 de ori pe zi? De 420 de ori pe luna? Maria Sa SISTEMUL e format din oameni, prin deductie logica noi oameni suntem de vina dar nu putem recunoaste lucrul acesta si atunci am numit un singur vinovat: SISTEMUL.

Tatal meu a suportat o interventie chirurgicala in cadrul spitalului judetean Sibiu. Am asteptat cu groaza rezultatul biopsiei. Rezultatul a venit: nu avea cancer! Bucurie mare in familia noastra! Urma sa-l luam acasa dupa 2 zile dar
starea lui a inceput sa se inrautateasca… am intrebat doctorul ce se intampla cu el. Raspunsul lui evaziv a fost: unii pacienti se refac mai greu postoperatoriu. Am acceptat aceasta ipoteza desi nu iti trebuiau studii medicale ca sa-ti dai seama ca starea lui nu se imbunatateste deloc.

Dupa inca o zi am intrebat din nou ce se intampla, dar de data asta domnul doctor avea sa-mi adreseze el niste intrebari: are cumva diabet? are cumva hepatita? are cumva pneumonie? In momentul acela creierul meu s-a blocat pentru cateva secunde si am avut impresia ca vizionez un film de groaza inspirat dupa un caz real, pe postul OTV… Stop! Eu nu ma uit la OTV - deci era o realitate! O realitate cruda a “sistemului”! Doctorul ma intreba pe mine in loc sa-mi raspunda la intrebari! M-am simtit ca intr-un labirint al groazei, bantuit de zombi (zombi=sistem=oameni) care incercau sa-mi fure valorile, ratiunea, echilibrul.

Undeva departe s-a auzit “trebuie sa-l ducem la terapie intensiva…”. A aparut o infirmiera care impingea un scaun cu rotile. Terapia intensiva este un loc de priveghi pentru ca aproape toti pacientii veniti din sectiile din spital nu mai au sanse sa supravietuiasca, doar cei care vin din accidente cu diferite traume au o sansa si stiti de ce? Pentru ca nu au stat in saloanele din spital! Mai bine zis in mizeria din spital, unde infirmierile golesc sondele in galeti din plastic stropind pe jos in salon, unde mancarea se aduce in salon in timp ce se golesc sondele, unde timp de 10 zile nu se face dezinfectare in salon (atat a stat tatal meu in salon si nu s-a facut nicio dezinfectare)! Unde se spala pe jos cu un un mop jegos si o apa murdara folosita in cateva saloane!

Oameni buni! Unde suntem? Intr-un lagar de exterminare? Intr-un laborator care verifica rezistenta bolnavilor la socurile administrate de SISTEM? Un sistem format din profesori conferentiari doctori, din asistente care isi taraie saboti pe holurile spitalului intr-o lehamite enorma, din infirmere care golesc sondele fara sa poarte manusi dupa care vin sa serveasca mancarea bolnavilor! Dumnezeule Mare ai mila de noi!

A murit, tatal meu a murit… Pe certificatul constator al decesului scrie: cauza directa a mortii: stop cardior-espirator iar cauza care a generat stopul cardio-respirator: SOC SEPTIC. M-am intors la domnul doctor: De ce a murit tatal meu domnul doctor? “Nu stiu, chiar nu-mi explic… condoleante…”. Pentru mine condoleante sau pentru sistemul medical? Tatal meu a pierdut lupta cu un adversar puternic si malefic: sistemul… L-a invins pe tatal meu inca din vestiar (salon). Cand a ajuns pe teren era deja invins… umilit si omorat prin executare…

Stiu ca putem insira o multime de explicatii economice: e criza, nu avem fonduri, spitalul are datorii mari. Dar ce explicatie avem la faptul ca OMUL nu mai este UMAN? In dictionar, la cuvantul “om”, este urmatoarea definitie: fiinta superioara, sociabila, care se caraterizeaza prin gandire, inteligenta si creierul deosebit de dezvoltat. Nu putem spune nici ca este animal pentru ca am jigni animalele, pentru ca ele ucid doar ca sa manance, nu ucid din ignoranta, din nepasare, din lipsa de constiinta.

Am scris aceste randuri plangand… dar nu de tristete ci de bucurie! Pentru ca tatal meu a scapat de sistem…Dumnezeu a avut mila de el si l-a scapat de sistem…

Domnule doctor, mai am o singura intrebare: aveti parinti, aveti familie , aveti persoane dragi? Feriti-le de lupta cu sistemul… medical… poate aveti aceasta putere, pentru ca faceti parte din sistem.

Autor: Daniela Kruppa

Sursa


This entry was posted on 15:42 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comments:

On 1 septembrie 2010 la 19:24 , Anonim spunea...

Sistemul nu există, dar există grupuri de oameni care alcătuiesc șandramaua cunoscută sub numele ăsta.
Pentru a învinge sistemul, trebuie să renunți la a-l privi ca pe un concept.

 
On 2 septembrie 2010 la 03:48 , Tzipi spunea...

Cand citesc chestii d'astea prin ziare si pe bloguri, ma felicit de fiecare data, ca am parasit Romania definitiv.

 
On 4 septembrie 2010 la 21:37 , Anonim spunea...

Chiar sistemul e de vina si nici macar nu e vina lui. In Romania sistemul sanitar e mostenit din perioada pre 89 si functioneaza dupa aceleasi principii comuniste.

http://ayn-ro.blogspot.com/2008/12/de-la-fiecare-dup-posibiliti-fiecruia.html