Author: Oenoanda
•21:27
Andre Geim de 51 de ani si Konstantin Novoselov de 36 sunt doi fizicieni emigranti ruşi care s-au cunoscut la Universitatea din Nijmegen in Olanda.  Cei doi lucrau impreuna dar rezervasera  dupamesele de vineri sa se distreze facand "experimente" sau "nebunii care puteau sa functioneze sau sa nu duca la nimic". Intr-una din aceste zile Geim a reusit sa faca o broasca sa leviteze intr-un camp magnetic, experiment pentru care a primit premiul IgNobel in anul 2000. Aici se poate vedea broasca levitand:





Tot vinerea dupamasa cei doi cercetau proprietatile electrice ale grafitului. Asa au ajuns sa primeasca anul acesta premiul Nobel -  pentru cercetarea proprietatilor unei forme speciale de carbon, grafenul, un material cu care se pot obţine straturi ultra-subţiri de grosimea unui singur atom. Nu este numai cel mai subţire dar este si cel mai rezistent material – o lamina de grafen intinsa peste gura unei cesti de cafea ar putea suporta greutatea unui camion in echilibru pe varful unui creion.  In plus, este un excelent conducator de electricitate si caldura si este complet transparent.  Un material care promite, de moment  fizicienii cred ca va inlocui siliciul ca component de baza al computerelor dar cu siguranta aplicatiile sale vor fi multiple si va revolutiona lumea materialelor. 
“Sunt necesare noi studii. Este ca un LHC care incape pe o masa” spune Geim intr-un interviu dat revistei ScienceWatch.
OK, sa cerceteze  pentru ca eu deja vreau haine si masina din grafen. Si un calculator pe care sa-l pot impaturi si baga in buzunar :)


Physics Nobel Honors Work on Ultra-Thin Carbon
This entry was posted on 21:27 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On 25 octombrie 2010 la 06:49 , godless1859 spunea...

haine de grafen? transparente?

 
On 31 octombrie 2010 la 17:19 , Oenoanda spunea...

Or gasi ei o metoda sa le coloreze...