Author: Oenoanda
•14:53
Dupa calculele facute in sec. 17 de arhiepiscopul irlandez, James Ussher, 23 octombrie nu este o zi oarecare. Mai exact, duminica 23 octombrie 4004 a.c. este nici mai mult nici mai puţin decat ziua creatiei lumii. Ussher publica in 1650 Annales Veteris Testamenti, a prima mundi origine deducti, opera in care stabilea o cronologie a evenimentelor trecute, bazandu-se pe Vechiul Testament. Calculele sale erau o contributie la dezbaterea teologica cu privire la varsta pamantului – o tema dezbatuta de secole de crestini care nu tin cont nici azi  de evidenta stiintifica. Urmand fidel Geneza, Ussher scria:

“In prima zi (Geneza 1:1-5), duminica 23 octombrie ...Dumnezeu a creat lumina..a separat-o de intuneric si a numit-o pe prima “zi” si pe a doua “noapte”.

“Zi” si “noapte” care nu erau marcate de rasaritul si apusul Soarelui pentru ca dupa cum spunea Ussher,

“In a patra zi (miercuri 26 octombrie), au fost create Soarele si Luna si restul stelelor.

Ussher a dedus  data exacta a unor  evenimente "istorice" extrem de importante ;) (wink, wink) cum ar fi:
- Potopul Universal care a inceput intr-o duminica 7 decembrie 2349 ac
- babilonia lingvistica de la Turnul din Babel 2247 ac
- separarea apelor marii Rosii de catre Moise 1491 ac

E posibil ca arhiepiscopul sa fi ales anul 4004 a.c. influentat fiind de credinta predominanta pe atunci ca Pamantul a fost creat 4000 de ani inainte de nasterea lui Isus. Credinta care se mai mentine din pacate si azi printre fundamentalisti care sustin ca Pamantul are o vechime de mai putin de 10000 de ani. Pentru acestia Ussher ramane o figura profund respectata.  Respect pe care nu-l au pentru oamenii de stiinta care au contribuit cu adevarat la datarea varstei Pamantului si a Universului.

Totuşi  Ussher trebuie “judecat” in contextul epocii sale. Azi il criticam pentru ca a adjudecat creatiei lumii o perioada atat de scurta de timp in comparatie cu calculele noastre actuale de miliarde de ani. Dar in epoca sa era mai preocupat sa le explice concetatenilor sai de ce si-a petrecut Dumnezeu asa de mult timp pentru Creatie (6 zile) cand ar fi putut crea  totul intr-o clipa. Iata una din explicatiile sale:

“Pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine maiestria sa. Chiar si un om care ii explica elevului sau literele alfabetului, incepe mai intai prin a-l invata liniile care formeaza literele si nu toate literele deodata”

Sa nu spuneti ca nu-i o explicatie isteaţa. Un singur lucru mi se pare ciudat: ca fundamentalistii nu sarbatoresc ziua de azi asa acum se cuvine adica cel putin cu pompa cu care sarbatoresc ziua “nasterii domnului” sau “invierea”.  Azi ar trebui toti sa spuna “La mulţi ani lume!”, nu-i asa?
This entry was posted on 14:53 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.