Author: Oenoanda
•14:50

În ianuarie 1954, doar cu un an înainte de moartea sa, Albert Einstein i-a scris filosofului Erik Gutkind o scrisoare dupa ce-i citise la recomandarile repetate ale unui prieten comun, cartea sa "Alege viata”. Scrisoarea a fost cumpărata la licitaţie in 2008 pentru  170.000 £. Se spune ca Richard Dawkins a vrut s-o cumpere dar nu a reusit.

Stimate domnule Gutkind,

la insistentele repetate ale lui Brouwer, am citit o mare parte din cartea ta pe care-ti  multumesc ca ai avut amabilitatea sa mi-o imprumuti. ..  În ceea ce priveşte atitudinea fata de  viaţă şi faţă de comunitatea umană avem foarte multe în comun. Idealul tau personal si lupta pentru eliberarea de dorintele egoiste, pentru a face viata frumoasa si nobila cu accent pe elementul pur uman ... ne uneşte –  in acest sens avem o  "Atitudine Americana”.

Cu toate acestea, fără sugestia lui Brouwer niciodată nu m-ar fi interesat cu adevarat cartea, deoarece este scrisa  într-un limbaj inaccesibil pentru mine. Cuvântul  Dumnezeu nu este pentru mine nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, Biblia o colecţie de legende onorabile  dar pur primitive, legende destul de puerile.  Niciun fel de interpretare, oricat de subtila ar fi ar putea schimba (pentru mine) acest lucru. ... Pentru mine, religia iudaică la fel ca toate celelalte religii este o întrupare a celor mai copilaresti superstitii. Şi evreii, printre care ma includ bucuros ... nu au nici o calitate diferita de  toate celelalte persoane. Din cate stiu, nu sunt mai buni decat alte grupuri umane,  desi sunt protejati de cele mai mari defecte prin lipsa lor de  putere.  Altfel nu vad  nimic "ales" la ei...
Acum, că am arătat destul de deschis diferenţele noastre privind  convingerile intelectuale,  este clar pentru mine că suntem destul de aproape unul de altul  în lucrurile esenţiale, şi anume în evaluarea comportamentului uman ... Cred că ne-am înţelege reciproc destul de bine dacă am vorbi despre lucruri concrete.

Cu mulţumiri şi cele mai bune urări,
Al tău,

A. Einstein



This entry was posted on 14:50 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.