Author: Oenoanda
•13:48


2700 de spectatori au platit sa vada aseara la Toronto dezbaterea filozofica cu privire la meritele morale ale religiei. Participantii, doua figuri remarcabile: Tony Blair fostul prim ministru al Marii Britanii recent convertit la catolicism si carismaticul sceptic, Christopher Hitchens.
Hitchens, ferm pe pozitia lui, sustine ca religia a fost cauza mizeriei umane de-a lungul istoriei. “Acceptarea unui creator si a planului sau divin ne face tinta unui experiment nemilos”. Dumnezeu este un fel de “dictator nord-corean divin”. Blair apara religia spunand ca datorita credintei multi oameni au facut mult bine de care a beneficiat intreaga societate, si ca este gresit sa generalizezi spunad ca toti credinciosii sunt rai sau ingnoranti (dar cine spune asta?). In cel mai rau caz, accepta ca religia este “Un cadru benign si progresiv in care ne traim viata”.

Se pare ca publicul a fost in general de partea lui Hitchens. Probabil, spun unii, pentru starea evident precara de sanatate,  sau pentru ca asa cum arata sondajele anterioare dezbaterii,  57% din spectatori erau deja de acord cu pozitia sa sceptica si numai 22% erau de partea lui Blair, restul fiind nehotarati.
Dezbaterea inca nu este disponibila “for free”. Atheist Media publica o selectie.  Sa speram ca in curand o vom putea vedea in intregime.
This entry was posted on 13:48 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 28 noiembrie 2010 la 12:58 , intreabaunateu spunea...

aici ar trebui sa fie totul:
http://www.youtube.com/user/hitchensblairdebate#p/u/8/IpMPFu3mMPA