Author: Oenoanda
•21:19
Stratagema nº 8
Starneste mania adversarului pentru ca furios nu va fi capabil sa-si dea seama de avantajul sau.  Nu-i da dreptate, incurca-l intentionat si adopta o atitudine generala de insolenţa.

Stratagema nº 37
Atunci cand adversarul are dreptate dar din nefericire pentru el alege dovezi gresite pentru a-si sustine punctul de vedere, ne va fi usor sa le respingem si vom face in asa fel incat acest lucru sa para refutarea  problemei principale. In fond, aceasta se reduce la a prezenta un argument ad hominem ca pe unul ad rem. Daca acestuia nu-i vine in minte o idee mai buna, putem sa ne consideram invingatori.  Un exemplu este atunci cand cineva foloseste argumentul ontologic pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu, argument foarte usor de respins.  Aceasta este calea pe care deobicei avocatii slabi pierd o buna cauza: vor s-o apere cu ajutorul unei legi nepotrivite si nu se gandesc la cea adecvata. 

A. Schopenhauer
This entry was posted on 21:19 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.