Author: Oenoanda
•10:58
la clubul sado-masochistilor.


wulffmorgenthaler.com
Author: Oenoanda
•20:23
Vestul: Pot sa nu fiu de acord cu ce spui, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a..Glurk".                                                Islamul radical: Moarte? Ai dreptate!


Author: Oenoanda
•18:40
Işi spun Sapeurs. Sunt membri Societatii de “Ambientatori” si Persoane Elegante ( La Societe des Ambianceurs et des Personnes Elegantes) din Congo. Pentru ei a fi bine imbracat este un sinonim al succesului. Scenariul si personajul sunt contradictorii asa incat aparitia lor pare ireala. Dar este real: in inima saraciei exista un grup de indivizi care recreeaza mitul elegantei franceze. O realitate putin cunoscuta pe care un fotograf, D Tamagni, a documentat-o timp de doi ani, rezultatul fiind o carte - Cavalerii din Bacongo. Fondatorul miscarii a fost André Grenard Matsoua – primul congolez care acum 90 de ani s-a intors de la Paris imbracat la costum. Actualul presedinte este considerat un bun sapeur si i se spune Pierre Cardin in onoarea modistului.
Contradictia este esenta miscarii. Eleganta se prezinta ca un analgezic, este singura arma pe care o au – nu poti controla tot in jurul tau dar te poti controla pe tine insuti. O invocare a ordinii in mijlocul haosului. Sunt artisti creatori ai unui paradis artificial.







Author: Oenoanda
•12:34
Elegante sau informale, multe au o traditie de peste un secol. Atrag lume de peste tot si la ora de varf te poti declara norocos daca gasesti o masa libera.



Oenoanda 2009 ©
Author: Oenoanda
•15:16
Google Labs are un nou instrument – Books Ngram Viewer - care permite analizarea  datelor  extrase in urma cautarii in carti. Poate cauta in peste 5 milioane de carti publicate in ultimii 500 de ani. Rezultatul apare grafic si ilustreaza variatia in timp a folosirii anumitor cuvinte sau concepte. Nu este la fel de fiabil ca o statistica riguroasa,  dar ne poate da o imagine valoroasa despre evolutia in timp a conceptelor si ideilor.
Iata un exemplu. Cautand cuvantul “atheism”:




Sau "religie":

Interesant, nu? Din pacate nu cauta pana in 2010
Author: Oenoanda
•11:37
Potrivit serviciului Google Insights for Search, cele mai căutate cuvinte pe Google în ultimele 12 luni de internauţii români au fost: YouTube, jocuri, yahoo, hi5, facebook, filme, mail, google, dicţionar şi vremea.
Americanii, în schimb, au căutat pe Google informaţii despre iPad, iPhone 4, World Cup, Justin Bieber sau Facebook.  (sursa Capital.ro)


Author: Oenoanda
•11:30
In fiecare an Science Now stabileste lista “Top 10” a celor mai populare si apreciate articole stiintifice.  Anul acesta pe primul loc se afla acest articol:


Cu mult timp în urmă, într-un univers mult mai mare decât al nostru, o stea giganta a colapsat. Implozia a generat atata masa si energie incat a creat o gaură de vierme spre alt univers. Şi în interiorul acesteia s-a nascut universul nostru. Poate vi se pare fantastic, dar un fizician sustine că un astfel de scenariu ne-ar putea ajuta sa răspundem  la unele dintre întrebările cele mai perplexe ale cosmologiei.

Unele aspecte ale universului nostru par incongruente, asa cum este cazul gravitatiei. Oamenii de ştiinţă nu pot stabili o formulă matematică care sa uneasca gravitaţia cu celelalte trei forţe fundamentale ale naturii: forţele nucleare puternice şi slabe şi electromagnetismul. O altă problemă este energia intunecata, misteriosul fenomen care pare sa produca expansiunea universului la un ritm accelerat, chiar dacă gravitatia ar trebui să il contracte sau cel putin sa încetineasca expansiunea.

Aceste necunoscute pot fi datorate faptului ca atunci cand cautam sa dezlegam ghicitorile cosmosului ne oprim la Big-Bang, spune  Nikodem Poplawski de la Universitatea Indiana din Bloomington. Teoria big-bangului susţine că universul nostru a început ca un singur punct -sau singularitate-  aproximativ 13,7 miliarde de ani în urmă, si de atunci se extinde spre exterior.  Poate că, susţine Poplawski, avem nevoie sa consideram ceva care a existat înaintea Big Bang-ului si care a dat naştere la acesta.

Introducem atunci notiunea de gaura de vierme. Potrivit calculelor lui Poplawski, colapsul unei stele gigante  într-un alt univers ar fi putut crea o gaură de vierme, o cale de comunicare spatiu-timp cu un alt univers. Între aceste două deschideri, s-ar fi putut dezvolta condiţii similare cu cele pe care le asociem cu Big Bang-ul, şi prin urmare universul nostru s-ar fi putut forma într-o gaura de vierme.

Un astfel de scenariu ar putea aborda dilemele cu privire la gravitatie şi universul în expansiune. În cazul în care un alt univers a existat înainte de universul nostru gravitatia  ar putea fi urmarita înapoi pana la un punct în care se uneste cu forţele nucleare şi electromagnetismul. Şi dacă universul nostru se expande in prezent spre celălalt capăt al gaurii de vierme, această mişcare - si nu evaziva energie obscura - ar putea explica expansiunea universului.

Calculele au inca nevoie sa fie puse la punct, admite Poplawsk, care va publica concluziile sale in Physics Letters B. Ele trebuie sa descrie modul in care s-a format gaura de vierme în primul rând. Si nu sugereaza nimic despre calatoria intre universuri.  Fizica gaurilor de vierme este similara cu fizica gaurilor negre. Daca ai putea trece vreodată de  orizontul evenimentului gaurii de vierme pentru a vizita universul din cealalta parte, nu te vei putea intoarce niciodata. "Vei fi blocat", spune el.

Cosmologul  Martin Bojowald din „Pennsylvania State University”, University Park, nu ar  merge chiar atât de departe. El crede că modul în care tratează articolul colapsul gravitaţional într-o gaură de vierme este putin  cam "artificial".  Ar fi greu de imaginat ca ideea ar avea aplicatii practice, spune el.

Cu toate acestea, teoreticianul Eduardo Guendelman de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, găseşte felul in care descrie articolul joncţiunea intre doua  universuri "foarte instructiv." Întrebarea cheie, spune Guendelman, este dacă exista materia necesara constructiei gaurii de vierme.
Author: Oenoanda
•11:14
Creştinismul ortodox este un sediment relativ subţire depus peste straturi culturale mult mai profunde, obiceiurile şi credinţele ortodoxe fiind de fapt un hibrid intre religia relativ recent importata de biserica si animismul vestigial si şamanismul popular. Acest lucru este cel mai evident de Crăciun, sarbatoare care nu este decat o versiune modificata a festivalului pagan al solstiţiului de iarnă. "Capriţa" este unul  din elementele sarbatorii romanesti de Craciun cel  mai incarcat de motive şamanice. Oameni imbracati intr-un costum stilizat executa ritualul prin care canalizeaza spiritul caprei.  "Ta-ţa-ţa, capriţa-ţa!” De remarcat cu cata pasiune se pregateste baietelul din filmulet pentru postul de saman.




(Filmat de Justin Smith pe 24 Decembrie 2009 in Barlad, Romania)
Author: Oenoanda
•13:23
Excelenta fotografie sociala:






Si un interviu cu autorul:


Author: Oenoanda
•21:00



... titillatio, concomitante idea causae externae.


(...gâdilatura, insotita de ideea unei cauze externe).
Etica, Spinoza
Author: Oenoanda
•20:24

Oenoanda 2010 ©
Author: Oenoanda
•20:11
Am descoperit o fotografa fascinanta - Vivian Maier - o ingrijitoare de copii din Chicago (1926-2009). John Maloof, un fotograf amator,  a gasit o adevarata comoara fotografica printre mobilelele  si antichitatile cumparate  la o licitatie din Chicago in 2009. O opera de arta, in mare parte pe filme nedevelopate pe care le-a developat putin cate putin. Printe ele, semnatura lui Vivian.

Tacuta. Asa si-o amintesc "copiii" si angajatii de la firma la care-si developa fotografiile in general in format mic. Iubea cinematografia europeana si teatrul. A trait si a murit in penumbra, si cu toate astea, fotografiile ei emana multa, multa lumina.




Vivian Maier
Author: Oenoanda
•19:49
Cicā Wikileaks ar face parte dintr-o campanie de dezinformare orchestrată de către guvernul SUA. O declasificare  controlată a documentelor. Dacă ar fi fost cu adevarat documente importante, ar fi existat  referinţe la adevaratii autori ai atentatelor 11-S, 11-M etc, sau la minciuna alunizarii, dar nu exista niciuna. Prin urmare, este doar o diversiune.
Asa rationalizeaza adeptii teoriilor conspirative fenomenul Wikileaks. Daca nu le este de folos pentru a-si sustine teoriile, il transforma intr-o conspiratie.
Author: Oenoanda
•19:47

Oenoanda 2010 ©
Author: Oenoanda
•15:28
Citesc “A distant mirror” (O oglinda indepartata) , cartea lui Barbara Tuchman.  Pentru cine nu stie, Tuchman a fost o istorica, ziarista si scriitoare americana care a murit in 1989 dupa o viata incununata de succesul  profesional. A castigat de doua ori premiul Pulitzer, primul pentru excelentul studiu cu privire la primul razboi mondial  - The Guns of August.

Cine vrea sa inteleaga  sec. 14 cu greu poate gasi  o carte mai potrivita decat “O oglinda indepartata.”  Tuchman reda foarte bine felul in care traia, ce manca si cum  se imbraca in  secolul  “urgisit” un cavaler, un taran sau un nobil. Descrie modul tragic in care oamenii au trebuit sa infrunte moartea neagra si razboiul de 100 de ani. Un secol dominat de religie si asa cum explica Tuchman, religia crestina este  una din marile bariere pe calea intelegerii acestui  secol.

Dificultatea de a stabili o empatie, de a intelege cu adevarat  valorile emotionale ale Evului Mediu, reprezinta obstacolul final.  Bariera principala este, cred, religia Crestina asa cum a fost:  matricea si legea vietii medievale, omniprezenta, cu adevarat obligatorie. Principiul sau insistent cā viata spirituala si cea de dupa moarte sunt superioare vietii materiale pe pamant, nu mai este impartasit la fel de lumea moderna, oricat de ferventi  ar fi crestinii de azi.  Atenuarea acestui principiu si inlocuirea sa cu credinta in valoarea individului si a unei vieti active care nu este neaparat centrata pe Dumnezeu, este de fapt ceea ce a creat lumea moderna si a dus la sfarsitul Evului Mediu.

Problema este ca desi societatea medievala propavaduia  renuntarea la viata simturilor, in practica nu renunta la aceasta, si cel mai putin o face Biserica insasi. Multi au incercat, putini au reusit, dar omenirea in general nu este facuta sa renunte.  In nicio alta epoca nu s-a acordat atata atentie banilor si posesiunilor cat in sec. 14 iar interesele carnale au fost la fel de intense ca in orice alt secol. Nici omul  economic nici cel senzual  nu pot fi reprimati.  

Discrepanta  intre principiile conducatoare crestine medievale si viata zilnica este marea capcana a Evului Mediu.  Este problema intalnita de-a lungul istoriei lui Gibbon, problema pe care el a tratat-o cu o usurinta delicat malitioasa, facand aluzii la fiecare pas la ceea ce i s-a parut ipocrizia idealului crestin in opozitie cu natura umana. 
Author: Oenoanda
•13:02

Oenoanda 2009
Author: Oenoanda
•22:52
Ceea ce ştie lumea – sau crede ca ştie  – despre povestea de Craciun provine din numai doua surse din  Noul Testament:  Evanghelia dupa Luca si cea dupa Matei.  De fapt, asa cum spune Bart Ehrman, povestea repetata in fiecare an in Decembrie,  este un amestec  al celor doua relatari biblice – fiecare in parte fiind o versiune diferita a naşterii lui Isus.  Matei si Luca sunt insa de acord in doua privinte: mama lui Isus era virgina si Isus s-a nascut in Betleem.

De ce trebuia neaparat sa fie plasata nasterea lui Isus in Betleem desi se stia ca Isus era din Nazaret? Matei ne da raspunsul:  pentru ca exista o profetie in Vechiul Testament in care se spune ca  va veni un “salvator” din Betleem.  Cum putea fi Isus “salvatorul” daca era din Nazaret? Pentru ca de fapt, ne spun autorii din Matei si Luca, se nascuse in Betleem. Povestea nasterii lui Isus dupa Matei este diferita de cea dupa Luca si ambele contrazic dovezile istorice din antichitate. Doua povesti care nu coincid si care se afla in conflict cu dovezile istorice.  S-ar putea spune ca spre deosebire de autorii evangheliilor dupa Marcu si Ioan care au preferat sa taca in aceasta privinta, cei care au scris Luca si Matei  au inventat povestea naşterii lui Isus  sub impulsul teologic de a-l legitima pe acesta  ca “salvator” nascut potrivit profetiilor in circumstante miraculoase si in locul prevazut de VT.

Moartea lui Isus

De ce a murit Isus si care este legatura intre moartea sa si “salvare”? Fiecare autor biblic are un raspuns: Marcu spune ca moartea sa a fost un sacrificiu pentru ispaşirea pacatelor. In Luca apostolii predica salvarea in sensul convertirii la credinta prin moartea lui Isus. Moartea lui Isus este in  Luca motivul pentru care oamenii realizeaza ca sunt pacatosi si ii cer  lui Dumnezeu sa-i ierte.  In acest sens moartea nu este un sacrificiu pentru ispasirea pacatelor ci pentru iertarea prin pocainta.
Credinta intr-un Mesia care a trebuit sa sufere pentru oameni este centrala in Crestinism. In traditia crestina se crede ca profetii din VT au prezis  cine va fi si ce va face Mesia – ca se va naste in Betleem, dintr-o virgina, ca va fi un mare vindecator, ca va intra in Ierusalim calare pe un magar, ca va fi tradat de oamenii lui, ca va avea o moarte groaznica si va invia din morţi. Cum toate aceste criterii sunt indeplinite de Isus, crestinii n-au nicio indoiala ca este  Mesia si se mira de ce evreii nu-l recunosc ca atare. 

De ce evreii nu-l considera pe Isus, Mesia? In traditia iudaica, inainte de aparitia crestinismului, nimeni nu astepta venirea unui Mesia care va suferi si va muri pentru pacatele altora.  Termenul “mesia” inseamna “cel uns” adica  cel desemnat de Dumnezeu. In traditia Israelului antic, Dumnezeu ii promisese regelui David ca vor fi mereu descendenti ai acestuia pe tronul Israelului.  Istoria a intrerupt  aceasta succesiune   dar evreii au continuat sa spere ca Dumnezeu isi va tine promisiunea, ca va trimite un Mesia, un rege-razboinic asa cum a fost  David care-i va invinge pe dusmanii Israelului si va restabili Israelul ca stat suveran.

In epoca in care se presupune ca a trait Isus, existau si evrei de traditie apocaliptica (se spune ca Isus era unul dintre ei) care credeau ca acest razboinic va fi un fel de judecator cosmic trimis de Dumnezeu sa invinga fortele raului. Aceasta figura divina era numita “Fiul lui Dumnezeu”.  Oricum il vedeau evreii,  acest Mesia era mereu considerat o  figura puternica, grandioasa, capabila sa invinga toate fortele raului.  Isus era exact opusul acestei imagini: un predicator vagabond care a sfarsit fiind crucificat pe motive politice. Isus nu i-a invins pe romani ci romanii l-au zdrobit pe el. Cum putea sa fie el Mesia?

Cum au ajuns atunci crestinii sa-l proclame pe Isus drept Mesia? Dupa “logica” crestina: crezand  ca Isus era Mesia si cum Isus a suferit si a murit, atunci au tras concluzia ca Mesia trebuia sa sufere si sa moara. Si  au inceput sa caute “dovezi” in VT care sa le sprijine teoria gasind in cele din urma  pasaje, care desi era evident ca nu se refereau la Mesia, se refereau la suferintele “celui drept”. Inainte  de Isus, niciun evreu nu s-ar fi gandit  ca aceste pasaje se refera la Mesia. 
De aici apare diviziunea: pe de-o parte evreii care spun ca pasajele respective nu se refera la Mesia si primii crestinii care sustin ca la el se refera.

Concluzie: crestinii spun povesti despre Isus in lumina a ceea ce credeau despre el, asigurandu-se ca fiecare detaliu din viata acestuia corespundea  profetiilor  din  VT.  Ideea ca Isus a fost un Mesia care a suferit a fost inventia primilor crestini.  Bazele noii religii – crestinismul – erau pentru multi evrei o gramada  de afirmatii ridicole. Exact acolo a vazut Paul cheia salvarii: prin moartea acestui Mesia, Dumnezeu a facut posibila salvarea pentru toti oamenii: atat evrei cat si gentili.  Salvarea nu mai este posibila prin vechea lege iudaica ci prin acceptarea lui Isus (culmea este ca Isus insusi isi invata discipolii ca trebuie sa respecte legea daca vroiau sa intre in imparatia raiului). O idee care a facut ca crestinismul sa se desprinda in cele din urma de Iudaism si sa devina o religie independenta, opusa Iudaismului. Religia profund iudaica profesata de  Isus si discipolii  sai devine religia anti-iudaica care a dus la sangeroasele persecutii din Evul Mediu si la pogromurile care au marcat istoria pana in zilele noastre. 


Ideile sunt expuse in cartea  Jesus, interrupted de Bart Ehrman
Bart Ehrman este expert in Noul Testament si Crestinismul timpuriu
Author: Oenoanda
•13:32
 Julian Assange a trecut pe la TED si a dat acest interviu interesant publicat in iulie. Azi dimineata Assange a fost arestat in Londra fiind acuzat de  delicte de natura sexuala.

Subtitrat in romaneste.



Author: Oenoanda
•13:16
Un film cu adevarat minunat in care Mirko Faienza descopera cat de frumoasa si variata poate fi  natura intr-un spatiu restrans cum este o gradina.


   
Author: Oenoanda
•15:05
Mereu vor exista religii, pentru ca religiile traiesc din anxietatea si frica oamenilor si pentru ca suntem departe de a fi rezolvat temerile existentiale. Ateul este condamnat sa militeze pentru o cauza pierduta. Dar conteaza prea putin ca este pierduta atata timp cat este o cauza justa. Lipsa de ratiune, de dreptate, iluzia, fictiunile, au un viitor mareţ pentru ca pe planeta noastra oamenii sunt incurajati  sa urasca cultura, ceea ce ne impinge mereu inapoi spre mituri si spre religie.

Onfray a scris Tratat de ateologie din care redau un fragment
Author: Oenoanda
•14:51

Oenoanda 2010
Author: Oenoanda
•14:46
 Economistul comportamental Dan Ariely, autorul Iraţionalului Predictibil demonstreaza in acest video că atunci când luăm decizii nu suntem atît de intuitivi pe cât credem .
Ariely este de mult  timp fascinat de modul în care stările emoţionale, codurile morale şi presiunea celorlalti pot afecta capacitatea noastra de a lua decizii raţionale, de multe ori extrem de importante în viaţa noastră de zi cu zi - de la alegeri economice (cum ar trebui sa investim?) si pana la cele  personale (cu cine ar trebui să mă căsătoresc?). Ariely Este asociat cu trei departamente (de afaceri, economie şi neuroştiinţe cognitive). Spera ca studiul si intelegerea procesului de  luare a deciziilor pot ajuta oamenii să-si conduca mai bine viata de zi cu zi. Blogul sau

(Subtitrat in romaneste)
Author: Oenoanda
•19:27
"Credinciosii vad stiinta ca pe ceva caracterizat de incertitudine, întotdeauna sub rezerva revizionismului. Cred că ştiinţa prezinta un Univers imens, complex si rece, guvernat de legi cauzale si  impersonale. Văd ştiinţa ca pe ceva periculos.

Aceasta este de fapt partea buna a stiintei:  faptul ca este tentativa, plina de incertitudine si sub rezerva  schimbarii. Ceea ce este cu adevărat negativ este opusul, sa ai un set fix de convingeri considerate absolute, sa crezi ca asa a fost de la inceput si nu se poate schimba, si sa nu acorzi nicio  atentie dovezilor clare. Cand arabii au cucerit Alexandria şi l-au intrebat pe califul Omar ce să facă cu biblioteca, acesta a spus:  "În cazul în care cărţile sunt de acord cu Coranul, nu sunt necesare şi pot fi arse. Dacă nu sunti de acord cu Coranul, sunt periculoase şi se pot arde.." Si azi exista ganditori pe stilul acestui Omar, gânditori care cred că toate cunoştinţele trebuie să respecte o carte, Biblia, şi refuză să conceapa ca aceasta poate contine vreo eroare.  În opinia mea, această atitudine este mult mai periculoasa decât un sistem de credinţe şi cunoştinţe aflate mereu sub rezerva indoielii si a schimbarii.

Credeţi că există vreun spaţiu pentru a reconcilia viziunea religioasă a universului ca un teatru al lui Dumnezeu şi viziunea universului sustinuta de oamenii de ştiinţă?

Exista daca oamenii sunt rezonabili.  Sunt multi  oameni de ştiinţă care sunt religiosi in mod cinstit. Millikan a fost un om cu adevărat religios. Morley, cel cu experimentul Michelson-Morley, a fost cu adevărat religios. Pur si simplu nu amestecă  religia cu ştiinţa. Spus in alt  mod:  daca in domeniul stiintei apare ceva pe care nu-l pot explica, nu se limiteaza la eludarea sa prin a spune: "Ei bine, asa a vrut Dumnezeu" sau "asta este un miracol."  Nu.  Ştii foarte bine că în cazul în care ar aparea brusc dovezi verificabile ca Dumnezeu există, oamenii de stiinta nu au alta alegere decat sa accepte faptul.  Pe de alta parte, fundamentaliştii  nici macar nu accepta posibilitatea ca exista dovezi că evoluţia este adevărată.  Ei vor nega orice dovada li s-ar prezenta atata timp cat ea este in conflict cu universul divin asa cum il inteleg. Deci posibilitatea de a ajunge la un acord are loc numai într-una din părţi şi, prin urmare, ma indoiesc ca se pate ajunge vreodata la o  înţelegere.

Ceea ce-i  sperie pe fundamentalişti este ceva care Dostoievski a spus odată, "Dacă Dumnezeu este mort, totul este permis."

Această frază implică faptul că oamenii sunt incapabili de a simţi ceea ce este bine şi ce este greşit. Singurul motiv pentru care cineva este virtuos este că virtutea este un bilet sigur spre cer?  Singurul motiv pentru care cineva nu-si  ucide copiii  este că nu vor sa ajunga în Iad? Este o insultă la adresa speciei umane sa sugerezi ca numai un sistem de recompense şi pedepse ii face pe oameni sa se comporte decent.  N-ar trebui  mai degrabă sa credem ca  fiinţele umane vor să fie decente pentru ca asa se simt mai bine?  Eu nu cred că voi ajunge in  Rai sau in Iad. Cred că totul sfarseste odata cu moartea.  Asta e ceea ce cred cu tărie.  Aceasta nu inseamna ca simt  impulsul de a fura, comite jafuri, violuri şi aşa mai departe.  Am o conştiinţă, şi nu depinde de religie.  Şi cred că acelasi lucru se întâmplă cu mulţi alti oameni.

Fragmente dintr-un interviu pe care i l-a luat Bill Moyers lui I. Asimov in 1988
Author: Oenoanda
•12:09
..."intr-o tara cum este Romania care se proclama foarte religioasa este de mirare ca nu exista in suficienta masura compasiune fata de semenul tau."


"Ce s-ar fi intamplat daca ati fi ramas in Romania?"
"Vai de capul meu..."











Author: Oenoanda
•10:33

Oenoanda 2010
Author: Oenoanda
•22:03

Poate se ofera cineva sa traduca textul. wikileaks.org care incepuse sa publice o parte din cele 250.000 de note diplomatice americane, "provocând o undă de şoc în cancelariile din lumea întreagă", nu mai exista. WikiLeaks: 88.80.13.160
Author: Oenoanda
•21:19
Stratagema nº 8
Starneste mania adversarului pentru ca furios nu va fi capabil sa-si dea seama de avantajul sau.  Nu-i da dreptate, incurca-l intentionat si adopta o atitudine generala de insolenţa.

Stratagema nº 37
Atunci cand adversarul are dreptate dar din nefericire pentru el alege dovezi gresite pentru a-si sustine punctul de vedere, ne va fi usor sa le respingem si vom face in asa fel incat acest lucru sa para refutarea  problemei principale. In fond, aceasta se reduce la a prezenta un argument ad hominem ca pe unul ad rem. Daca acestuia nu-i vine in minte o idee mai buna, putem sa ne consideram invingatori.  Un exemplu este atunci cand cineva foloseste argumentul ontologic pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu, argument foarte usor de respins.  Aceasta este calea pe care deobicei avocatii slabi pierd o buna cauza: vor s-o apere cu ajutorul unei legi nepotrivite si nu se gandesc la cea adecvata. 

A. Schopenhauer
Author: Oenoanda
•21:19
Author: Oenoanda
•17:43
A devenit deja un obicei ca NASA sa anunte cu surle si trompete o mare descoperire pe care o va prezenta intr-o conferinta de presa asteptata cu sufletul la gura de  toata lumea.   De data asta, chiar a meritat sa asteptam:




Ha! Desi cam asa ceva asteapta  multi ca NASA sa recunoasca in cele din urma,  descoperirea  publicata in Science  e cu totul alta. Nu este vorba de nimic extraterestru  ci de ceva care se afla  chiar aici pe Pamant.  Mai exact,  se pare ca o tulpina bacteriana izolata in apele sarate ale unui lac californian e capabila sa creasca in medii pline de arsen (As).  Toata lumea stie ca arsenicul este o otrava folosita ca arma ucigaşa, un antagonist al vieţii. Cine nu stie, s-o citeasca pe Agatha Christie.  Dar aceasta bacterie nu numai ca poate creste in prezenta arsenului (As) dar se pare ca il si poate introduce in structura proteinelor sale si ADN-ului  in loc de Fosfor (P).

Din toate elementele chimice existente,  lumea vie foloseste doar cateva. Unele sunt esentiale, de neinlocuit: carbonul, hidrogenul, oxigenul, azotul, sulful si fosforul. Arsenul nu se afla printre ele.  Fosforul este foarte important pentru ca ajuta la formarea scheletului ADN-ului si este o parte esentiala a ATP-ului. Dar bacteria cu pricina poate inlocui fosforul cu arsenul si daca-i adevarat acest lucru, este  pana in prezent singura fiinta vie cunoscuta capabila de asa ceva.

Arsenul (As) se afla sub fosfor (P) in sistemul periodic si are proprietati similare cu ale acestuia. Tocmai din acest motiv este toxic – pe de-o parte poate inlocui fosforul in multe reactii chimice dar pe de alta parte produsii sai finali sunt extrem de instabili avand o viata de cateva minute sau secunde.  Iar stabilitatea compusilor este o caracteristica esentiala pentru buna functionare in lumea vie. Bacteria din lacul Mono a gasit dupa cate se pare un mod de a rezolva aceasta problema.  Descoperirea sa este deci cat se poate de interesanta.

Trebuie sa invatam insa sa separam graul de neghina, sa eliminam cu alte cuvinte senzationalismul din articolele din presa intelegand corect  despre ce este vorba: grupul de cercetatori avand in frunte pe Felisa Wolfe-Simon au gasit in apele lacului Mono (care contine arsenic in concentratii mari) o bacterie care poate sa creasca atunci cand este cultivata in prezenta arsenului concentrat. Au observat ca bacteria continua sa creasca pe masura ce se elimina urmele de fosfor din mediile de cultura si se creste  concentratia de arsen. Acest lucru sugereaza ca bacteria utilizeaza arsenul. Pentru a demonstra aceasta ipoteza,  au folosit As radioactiv pe care l-au regasit  in practic toate zonele celulare care contin proteine, lipide si  acizi nucleici. E posibil deci ca As sa inlocuiasca fosforul in structura macromoleculei de ADN.  Din pacate cercetatorii nu prezinta dovezi directe de macromolecule cu As in structura lor (cum ar fi spectrometria de masa sau cristalografia). Un fragment dintr-o prezentare pe care am facut-o cu ani in urma,  poate fi de ajutor pentru a intelege structura ADN-ului si importanta P:





ADN-ul contine in structura sa dezoxiriboza (un carbohidrat) care uneste  bazele azotate – adenina, citozina, guanina si timidina (A,C,G,T) – formand nucleozide- La randul lor acestea se unesc la molecule de fosfat formand nucleotide. Poate exista ADN format din arseniat (instabil) in loc de fosfat? Exista o alta molecula care stabilizeaza compusul?  Participa cu adevarat arsenul la formarea structurii ADN-ului? Ar putea bacteria sa creasca in absenta totala a fosforului? Toate acestea sunt intrebari care asteapta raspuns si deschid noi linii de cercetare. Deocamdata avem doar multe ipoteze.
Si sa nu uitam ca a tolera un element chimic in concentratie mare  si a avea nevoie de acel element pentru a supravietui, sunt doua lucruri foarte diferite. Sa speram ca nu ne-au vandut pielea ursului din padure...

Desi descoperirea este interesanta in sine, cu siguranta multe persoane au fost dezamagite de ceea ce a anuntat  ieri NASA ca fiind o descoperire importanta. Dar desi rezultatele nu au nimic de-a face cu viata extraterestra, ele  largesc spectrul aspectelor posibile pe care le poate lua viata terestra sau extraterestra.

NASA
Author: Oenoanda
•18:52
De cand NASA a dat urmatorul comunicat, anuntand ca are o stire importanta in domeniul astrobiologiei, au inceput speculatiile.

"NASA Sets News Conference on Astrobiology Discovery; Science Journal Has Embargoed Details Until 2 p.m. EST On Dec. 2
WASHINGTON -- NASA will hold a news conference at 2 p.m. EST on Thursday, Dec. 2, to discuss an astrobiology finding that will impact the search for evidence of extraterrestrial life. Astrobiology is the study of the origin, evolution, distribution and future of life in the universe.

The news conference will be held at the NASA Headquarters auditorium at 300 E St. SW, in Washington. It will be broadcast live on NASA Television and streamed on the agency's website at
http://www.nasa.gov. "


 Unii anunta deja  ca s-a descoperit o noua forma de viata:

Hours before their special news conference today, the cat is out of the bag: NASA has discovered a completely new life form that doesn’t share the biological building blocks of anything currently living in planet Earth. This changes everything.
At their conference today, NASA scientist Felisa Wolfe Simon will announce that they have found a bacteria whose DNA is completely alien to what we know today. Instead of using phosphorus, the bacteria uses arsenic. All life on Earth is made of six components: carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, phosphorus and sulfur. Every being, from the smallest amoeba to the largest whale, share the same life stream. Our DNA blocks are all the same."

Peste putin vom afla despre ce-i vorba. Ah, ce emotie! Oare ce-o sa zica Papa? He, he...
Author: Oenoanda
•21:50

Author: Oenoanda
•14:43
Author: Oenoanda
•12:56
“Viaţa,  in toate formele si stadiile sale, este un dar de la Dumnezeu”


Daca ar fi asa, ar trebui sa-i multumim "taticului ceresc" pentru toate aceste “daruri”, pentru toti agentii producatori de malarie, gripa, leishmanioza, salmonelloza, SIDA, etc.  Cu toate astea, lumea sarbatoreste lupta impotriva acestor "intrusi" care aduc suferinta si moartea. Azi bunaoara se sarbatoreste  Ziua Mondiala  anti-SIDA.  Cu alte cuvinte pe 1 Decembrie in toate ziarele si televiziunile lumii se vorbeste de SIDA , de eforturile care se fac pentru a preveni transmiterea agentului infectios si de stadiul in care ne aflam in cercetarea pentru combaterea bolii. Pe cand vaccinul anti-SIDA,  intreaba lumea.  Sunt mai bune noile medicamente?

Printre intrebarile de bun simt care arata preocuparea normala a oamenilor  fata de aceasta maladie care afecteaza milioane de oameni si de care au murit multi, foarte multi, se strecoara paranoia si teoriile conspirationiste.  Unii spun ca exista deja vaccinul dar nu-i rentabil, altii ca e o boala care de fapt...nu exista.  Si desigur sunt aceia care avand creierul intunecat de fanatism religios, sustin ca SIDA e un dar ceresc pentru a proteja lumea de homosexuali. Cretinisme datorate lipsei de informare si de gandire critica.

Realitatea este ca rezultatele sunt inca modeste (anul asta s-a obtinut primul  vaccin cu rezultate semnificative de protectie – 31% - desi inca insuficiente) in pofida faptului ca multe tari cerceteaza pentru a gasi remediul definitiv. Suntem inca departe de vaccinul care sa ne protejeze 100%  desi suntem mai aproape de vaccinul care poate transforma SIDA  intr-o boala cronica  dar nu mortala.
Prevenirea transmiterii virusului continua sa fie masura cea mai importanta. In conditiile in care in Africa exista tari in care majoritatea oamenilor sunt infectati, Papa continua sa sustina ca distribuirea  prezervativelor  si educatia in sensul prevenirii transmiterii de boli pe cale sexuala nu sunt o solutie impotriva SIDA.  In felul asta nu face decat sa ajute la raspandirea bolii acolo unde este deja o pandemie.
Author: Oenoanda
•14:50

În ianuarie 1954, doar cu un an înainte de moartea sa, Albert Einstein i-a scris filosofului Erik Gutkind o scrisoare dupa ce-i citise la recomandarile repetate ale unui prieten comun, cartea sa "Alege viata”. Scrisoarea a fost cumpărata la licitaţie in 2008 pentru  170.000 £. Se spune ca Richard Dawkins a vrut s-o cumpere dar nu a reusit.

Stimate domnule Gutkind,

la insistentele repetate ale lui Brouwer, am citit o mare parte din cartea ta pe care-ti  multumesc ca ai avut amabilitatea sa mi-o imprumuti. ..  În ceea ce priveşte atitudinea fata de  viaţă şi faţă de comunitatea umană avem foarte multe în comun. Idealul tau personal si lupta pentru eliberarea de dorintele egoiste, pentru a face viata frumoasa si nobila cu accent pe elementul pur uman ... ne uneşte –  in acest sens avem o  "Atitudine Americana”.

Cu toate acestea, fără sugestia lui Brouwer niciodată nu m-ar fi interesat cu adevarat cartea, deoarece este scrisa  într-un limbaj inaccesibil pentru mine. Cuvântul  Dumnezeu nu este pentru mine nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, Biblia o colecţie de legende onorabile  dar pur primitive, legende destul de puerile.  Niciun fel de interpretare, oricat de subtila ar fi ar putea schimba (pentru mine) acest lucru. ... Pentru mine, religia iudaică la fel ca toate celelalte religii este o întrupare a celor mai copilaresti superstitii. Şi evreii, printre care ma includ bucuros ... nu au nici o calitate diferita de  toate celelalte persoane. Din cate stiu, nu sunt mai buni decat alte grupuri umane,  desi sunt protejati de cele mai mari defecte prin lipsa lor de  putere.  Altfel nu vad  nimic "ales" la ei...
Acum, că am arătat destul de deschis diferenţele noastre privind  convingerile intelectuale,  este clar pentru mine că suntem destul de aproape unul de altul  în lucrurile esenţiale, şi anume în evaluarea comportamentului uman ... Cred că ne-am înţelege reciproc destul de bine dacă am vorbi despre lucruri concrete.

Cu mulţumiri şi cele mai bune urări,
Al tău,

A. Einstein



Author: Oenoanda
•22:28
Ce nu face omul pentru sanatate? Pai de exemplu isi baga nuci in ochi, tigari de moxa in urechi, se lasa muscat de scorpioni, intepat de albine sau inghite pesti vii. Si multe alte nebunii, cum se poate vedea aici.


Author: Oenoanda
•20:23
78% din finlandezi sunt membri ai Bisericii Luterane, apartenenta fiind optionala. Orice membru se poate retrage oricand iar din 2003 retragerea se poate face online prin intermediul unei organizatii - Vakaumusten Tasa-arvo. Anul trecut 40000 de indivizi au parasit biserica iar anul acesta cifra atinge 70000. Se pare ca retragerea masiva in 2010 a fost datorata in special unui program TV de dezbatere nationala in care reprezentantii conservatori ai Bisericii au numit public homosexualitatea un pacat si au contestat capacitatea cuplurilor gay de a intemeia o familie. Punctele de vedere exprimate in timpul emisiunii au fost considerate de multi cetateni ca fiind odioase. Seara a fost un dezastru pentru biserica. Discutia a fost difuzata intr-o marti dar abia duminica urmatoare arhiepiscopul s-a distantat public de vederile conservatoare, dupa ce si-a dat seama ca biserica va ramane fara enoriasi. Cinci din noua episcopi finlandezi au declarat ca sunt de acord sa binecuvanteze cuplurile gay in biserica.

Vazut in Monocle
Vis
Author: Oenoanda
•19:34

Oenoanda 2010 ©
Author: Oenoanda
•13:48


2700 de spectatori au platit sa vada aseara la Toronto dezbaterea filozofica cu privire la meritele morale ale religiei. Participantii, doua figuri remarcabile: Tony Blair fostul prim ministru al Marii Britanii recent convertit la catolicism si carismaticul sceptic, Christopher Hitchens.
Hitchens, ferm pe pozitia lui, sustine ca religia a fost cauza mizeriei umane de-a lungul istoriei. “Acceptarea unui creator si a planului sau divin ne face tinta unui experiment nemilos”. Dumnezeu este un fel de “dictator nord-corean divin”. Blair apara religia spunand ca datorita credintei multi oameni au facut mult bine de care a beneficiat intreaga societate, si ca este gresit sa generalizezi spunad ca toti credinciosii sunt rai sau ingnoranti (dar cine spune asta?). In cel mai rau caz, accepta ca religia este “Un cadru benign si progresiv in care ne traim viata”.

Se pare ca publicul a fost in general de partea lui Hitchens. Probabil, spun unii, pentru starea evident precara de sanatate,  sau pentru ca asa cum arata sondajele anterioare dezbaterii,  57% din spectatori erau deja de acord cu pozitia sa sceptica si numai 22% erau de partea lui Blair, restul fiind nehotarati.
Dezbaterea inca nu este disponibila “for free”. Atheist Media publica o selectie.  Sa speram ca in curand o vom putea vedea in intregime.
Author: Oenoanda
•10:51
Via The Astronomist
Author: Oenoanda
•21:34

Oenoanda 2010
Author: Oenoanda
•14:54
Iadul este Romania comunista iar autorul, James Bovard, povesteste in numarul din iunie 2010 al revistei The Freeman, calatoria sa in spatele Cortinei de Fier.  Traduc rapid cu ajutorul lui Google, o parte din articol:


Între  1986 şi 1987 m-am strecurat de câteva ori  în spatele Cortinei de Fier pentru a studia perversitatea economica şi sclavia politica. În luna noiembrie 1987 am zburat spre  Ungaria înainte de a ma indrepta spre regimul cel mai represiv din Europa.

Trenul de la Budapesta la Bucureşti, România, se numea Orient Express. Orient  Expressul original a început sa circule în anii 1880 şi conecta Paris cu  Constantinopol. Meniul in prima cursa a trenului includea stridii, calcan cu sos verde,  pui "à la chasseur", file de vită cu cartofi "château, şi un bufet de deserturi. Sub comunism mancarea a fost exclusa pe rutele prin Romania ale Orient Expresului  desi puteai gasi cateva ceva de-ale gurii in Ungaria. 


Aveam o cabina doar pentru mine in trenul care se indeparta de Budapesta spre sud-est. Mi se spusese ca dacă poliţiştii de frontieră imi găseau o hartă a României sau orice alte documente dubioase, m-ar fi putut aresta sau mi-ar fi putut refuza intrarea. Deci, târziu în noapte, aproape de graniţa română, studiam inca odata  documentele intiparindu-mi in minte lucrurile pe care ar fi trebuit sa le caut. Apoi le-am  rupt si le-am aruncat pe fereastra bucata cu bucata.  


La scurt timp după miezul nopţii trenul a oprit undeva in Transilvania la frontiera Ungaria-România. Scena avea toate elementele din filmul Dracula original din 1932. Nu am auzit lupi urlând  dar munţii, ceaţa care plutea jos si gărzile militare cu caini politisti inconjurand trenul erau de ajuns. Cabina mea a fost perchezitionata de patru ori, fiecare echipa depasindu-si predecesorii. Saltelele paturilor supraetajate au fost smulse şi  practic, fiecare centimetru cub de spaţiu a fost controlat... Orient Expressul  nu mai era expres după intrarea în România, parcurgand 400 de mile in 13 ore si functionand cu intarziere. 


Pretutindeni se vedeau indicii ale unui guvern care se temea de proprii sai cetateni. De-a lungul Transilvaniei turnurile de radio erau inconjurate de paza militara şi sârmă ghimpată. Trenul s-a oprit la Brasov, un oras medieval redenumit Stalin în 1950.  12 ani mai tarziu cand  tensiunea cu Moscova a crescut, Brasov si-a recapatat vechea denumire. Cu puţin timp înainte de a trece pe acolo, mii de muncitori devastasera  birourile Partidului Comunist si omorasera doi securişti ca protest la reducerile salariale.

România parea  dublu-condamnata de planificarea si amestecul politic guvernamental...Muncitorii nu erau fanii lui Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist care a transformat  România in regimul cel  mai barbar şi represiv din  Europa. Deşi România fusese granarul Europei înainte de primul război mondial, alimentele devenisera la fel de rare ca statisticile economice cinstite. Comuniştii distrusesera sute de kilometri patrati de teren agricol ca să ridice fabrici şi mine. Guvernul a răspuns la penuria de alimente cu o campanie de publicitate cu privire la pericolul de a manca in exces...Ceauşescu părea determinat sa-si supuna oamenii prin infometare. Românilor le era interzis să primească pachete cu  alimente din strainatate. Vizitatorii erau opriti la graniţa română şi li se nega intrarea în cazul în care incercau sa introduca in tara ciocolata sau guma de mestecat. 


Ca şi alte regimuri comuniste, România era o teocraţie economica. Guvernul isi folosea  pumnul de fier pentru a asigura că totul se întâmpla conform Planului. De exemplu, planul cincinal 1986-1990 decreta că oamenii de ştiinţă români vor face 4015 descoperiri, din care 2423 ar putea duce la noi produse ale întreprinderilor româneşti. Nu este surprinzător faptul că regimul "planifica" creativitatea, deoarece se consideră el insuşi omniscient.

România a fost unul dintre regimurile favorite ale Băncii Mondiale de la care a primit peste 2 miliarde de dolari între 1974 şi 1982. BM a prezis în 1979 că România va "continua să se bucure de una dintre cele mai mari rate de creştere în rândul ţărilor în curs de dezvoltare in urmatorul deceniu. . . şi să devină o economie industrializata până în 1990”.  Dar o mare parte din cresterea economica a României era rezultatul ajutorului Băncii Mondiale. Cu cat este mai mare ajutorul acordat unei tari, cu atat ii este mai usor sa prezinte tara ca o poveste de succes. Presedintele Bancii Mondiale Robert McNamara cita România pentru a sublinia propria "credinţa în moralitatea financiara a ţărilor socialiste."...
Author: Oenoanda
•13:47
Ce este frumusetea? E greu de raspuns, pentru ca cum se spune, "beauty is in the eye of the beerholder". Un video de la TED cu o animatie simpatica  in care Denis Dutton  prezinta  o teorie darwinista a frumusetii.  Subtitrat in engleza

Author: Oenoanda
•13:40

Oenoanda 2010
Author: Oenoanda
•20:03


Dragi sceptici, iata un nou prilej de “sarbatoare”: acupunctura face parte de cateva zile din patrimoniul cultural imaterial al omenirii, asa a fost declarata la ultima intrunire a organizatiei internationale UNESCO,  impreuna cu alt leac babesc  chinez  pe nume  “moxibustie”  (sau vindecarea prin caldura desprinsa prin  arderea plantei  “moxa”).  Adevarul este ca daca moxibustia merita sa fie patrimoniu cultural de ce nu ar fi si acupunctura?  Desi homeopatia intrunea mult mai mult criteriul “imaterial”.

Se spune ca ecologistii asiatici au presionat mult ca sa nu castige vindecarea cu praf de os de tigru... deci concurenta a fost destul de stransa. Sa respiram usurati pentru ca tehnica transplantului de rinichi nu va figura niciodata pe lista. In fond acele sunt ca prezervativul: daca sunt bine puse, nu se-ntampla nimic. 
Author: Oenoanda
•15:28
Cand incepea sa fie cunoscut in dezbaterile intre atei si teisti,  nu-mi placea prea mult de el. Acum sunt "big fan". Un interviu cu Hitchens care in pofida cancerului in stadiu terminal pe care el il compara cu un "alien" malign care-l distruge pe dinauntru, continua sa fie activ, scriind si participand la interviuri si dezbateri (nu pierdeti in YouTube dezbaterea recenta cu Dembski). Mi se pare incredibila luciditatea cu care confrunta o realitate implacabila: moartea. Felul in care o  priveste direct, fara sa se minta, si o accepta ca atare, este un exemplu de demnitate. Converseaza detasat cu Tony Jones despre cum se simte fizic, gandurile sale despre viata, evenimente recente, religie, credinciosi care-i doresc moartea, credinciosi care se roaga pentru el si despre cei care cred ca este inevitabila repudierea convingerilor ateiste de-o viata atunci cand ne aflam in fata mortii - impotriva carora atitudinea lui Hitchens este un bun contra-exemplu. Nu stiu cat o sa-l mai avem printre noi,  stiu insa ca voi regreta imens disparitia sa timpurie. Un om cu adevarat remarcabil.




Author: Oenoanda
•21:42

Oenoanda 2010
Author: Oenoanda
•14:50
Oenoanda ©
 
Marile religii au la baza ideea ca natura umana a fost determinata de un creator atotputernic.  Biserica sustine si azi ca principalul scop al comportamentului sexual este insamanţarea nevestelor de catre barbati  iar masturbarea este un act impotriva naturii.  Dar dintre toate atitudinile potrivnice  asa ziselor “deviatii” de la comportamentul  sexual  “normal”  inscris in natura umana de Marele Zeu, niciuna nu a produs atata suferinta inutila ca atitudinea homofoba.  Sustinuta nu numai de Biserica - in lagarele de concentrare homosexualii aveau ca semn distinctiv un triunghi roz – homofobia a dus  la aplicarea celor mai severe si inutile metode de “vindecare”  printre care socurile electrice si castrarea, de multe ori urmata de sinucidere.

Se poate intelege ca un trib pastoral agresiv condamna  homosexualitatea cu mii de ani in urma – supravietuirea lor depindea puternic de reproducerea eficienta a  populatiei.  Asa ca au inscris in Vechiul Testament ca lege de netagaduit: “Să nu te culci cu bărbat, ca şi cu femeie; aceasta este spurcăciune” (Levitic 18:22).  E absurd  insa sa se mai aplice si azi “logica” biblica in conditiile in care planeta este suprapopulata.  Chiar si indivizi aparent rationali care nu se orienteaza  dupa legile biblice, considera homosexualitatea o “deviaţie” pentru ca “este un comportament  sexual care nu conduce la procreatie”.  La fel ca teologii, acestia au o viziune prea simplista a “legilor naturii” centrata pe situatiile limita in care cresterea populatiei este cruciala. Cum poate fi ceva anti-natural cand exista si este raspandit peste tot in natura?!?

Toate consideratiile religioase privind  sexualitatea sunt gresite. In primul rand asa zisa natura umana este determinata de legi biologice si este rezultatul selectie naturale.  Un  naturalist,  observator atent al lumii vii intelege ca sexualitatea la mamiferele superioare, inainte de a fi un mijloc de procreare  este  o modalitate  de “legatura” intre membrii speciei.  Comportamentul homosexual este frecvent la animale de la  insecte la mamifere desi  maxima sa expresie ca   alternativa a heterosexualitatii este intalnita la primatele cele mai inteligente printre care rhesus machacus, babuini si cimpanzei.

Studiul atent al lumii vii a scos la lumina numeroase  indicii care desi  insuficiente  pentru canoanele stiintifice, sunt de ajuns  pentru a stabili ca viziunea traditionala iudeo-crestina a homosexualitatii este gresita.  Homosexualitatea poate fi privita ca un comportament distinctiv care a beneficiat organizarea sociala a oamenilor primitivi si ca urmare in sens biologic nu este un comportament anti-natural.  Predispozitia pentru homosexualitate poate avea o baza genetica si e posibil ca respectivele gene sa se fi raspandit in societatile primitive datorita avantajelor pe care le ofera purtatorilor.  Dar aceasta ipoteza prezinta o dificultate, anume ridica problema raspandirii acestor  gene in populatie  atata timp cat homosexualii nu au copii.  O posibilitatea ar fi ca genele homosexualitatii sa fi proliferat prin linii colaterale de descendenti – ipoteza numita “kin selection” (selectia rudelor) a homosexualitatii.  Exista dovezi care sustin aceata ipoteza printre care cele observate la gemenii monozigoti.

Este o adevarata tragedie sa se continue discriminarea homosexualilor pe baza dogmei religioase sprijinita de ipoteza improbabila ca  homosexualitatea nu este naturala din punct de vedere biologic.  Prin educatie si jurisdictie societatile decid care sunt standardele comportamentului sexual acceptabil si care sunt comportamentele sexuale discriminabile. Dar natura umana este greu de schimbat si niciun comportament nu poate fi fortat fara un cost.  Si este evident ca multi membri ai societatii platesc un pret  prea inalt in special in termenii fericirii umane atunci cand societatea insista in privinta conformismului in favoarea heterosexualitatii.


Textul este bazat pe ideile naturalistului E O Wilson, exprimate in cartea sa “Despre natura umana”.
Author: Oenoanda
•11:36
Author: Oenoanda
•20:33
Ai un loc de parcare prea stramt? Te plangi de lipsa de spatiu? Atunci vezi asta:

Author: Oenoanda
•19:58

Oenoanda - august 2010
Author: Oenoanda
•19:20
 (1943-2010)

Sa ne amintim de "marele" poet roman: "Va multumesc", scrisoare adresata Tov. N Ceausescu:


"Întreg, al dumneavoastră, aşa mă simt din nou
Că de minciuni şi falsuri fiinţa mi-e sătulă,
Vă mulţumesc de toate, Cinstit şi Bun Erou,
Renaşte-n mine însumi şi ultima celulă (...)
Sunteţi atât de tînăr şi-atât de curajos,
Aţi deşteptat întreagă speranţa românească, (...)
Vă văd apoteotic, ca pe un Voievod,
Ce ştie să aplece urechea spre Ion Roată,
Şi se-adresează ţării în cel mai simplu mod
Ca-n '72, ţin minte: «Acum ori niciodată!» (...)
De-aici, din umilinţa la care sunt constrâns,
Chiar dacă nu am dreptul propriei mele arte,
Bolnav, hulit şi singur, cu ochii arşi de plâns
Am să vă fiu ostaşul cinstit până la moarte.
Februarie patetic! Vrem veşti, nu vrem poveşti,
Şi aşteptăm ca Geniul acestei patrii bune
Să-nceapă primăvara conştiinţei româneşti
Şi tot ce e valoare în juru-i să adune. (...)
Dezamorsând minciuna, Eroule sublim,
Sunteţi Bărbatul Ţării şi Unica Salvare".

Asta e, sa speram ca nu va fi declarat "sfant". 

Author: Oenoanda
•12:56

Oenoanda ©