Author: Oenoanda
•15:05
I must say, I find everything interesting
(Trebuie sa spun ca mi se pare interesant totul)


Numele Rothschild ma ducea cu gandul  la bani si la bancheri dar afland despre Miriam Rothschild, imaginilor evocate de faimosul nume li s-au adaugat  cele care tin de colecţii, parazitologie, ştiinţā.
  Miriam, fiica faimosului bancher Charles Rothschild, a fost experta mondiala in ...purici.  Pasiunea pentru purici i-a fost transmisa se pare de tatal ei care colectionase si descoperise peste 30000 de specii de purici, colectie  aflata in prezent la Muzeul Britanic de Istorie Naturala.

Dar ce este o colectie fara cineva care s-o studieze si sa traga concluzii? Miriam si-a petrecut peste 30 de ani din viata in laborator, studiind aceste insecte saltareţe. Desi nu avea o pregatire formala in domeniul stiintei si nu era zooloaga, a contribuit in mod remarcabil la intelegerea acestor vietaţi, a publicat peste 250 de articole in reviste de specialitate si a inventat modalitati de a facilita studiul lor.  Astfel s-a transformat intr-o autoritate mondiala in domeniu iar concluziile sale au permis eradicarea anumitor plagi de paraziti la animale.  Datorita incapatanarii, pasiunii si a noptilor nedormite, Miriam a dezlegat mecanismul care le permite puricilor sa sara la o inaltime echivalenta pentru noi cu cea a Empire State building si a descoperit ca femelele se reproduc numai profitand de ciclul hormonal al gazdei.

 "Paraziţii sunt, probabil, organismele la care evoluţia este cea mai evidenta", a scris ea. "Fiecare este un mic si strălucitor exemplu de selecţie naturală  in actiune".  In 1995, cand avea 87 de ani, BBC i-a dedicat unul din episoadele serialului “Seven Wonders of the World” pe care-l pun in continuare.  Un personaj cu totul extraordinar.



2, 3
This entry was posted on 15:05 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.