Author: Oenoanda
•12:03
Considera orice obiect de pe Pamant, el are o greutate, poate fi cantarit. Dar chiar si cand este plasat in spatiul imponderabil are masa. De ce? De unde provine masa?  Nici Newton, nici Einstein nu au putut explica misterul... pana in 1964 cand un grup de fizicieni printre care Peter Higgs au propus o explicatie - existenta unei particule, bozonul lui Higgs.

 Masa masoara cata "materie" contine un obiect. In absenta sa ar fi fost imposibila formarea materiei, particulele fundamentale ar "zbura" pur si simplu la viteza luminii iar Universul asa cum il cunoastem nu ar exista. Mecanismul lui Higgs propune existenta unui camp - campul lui Higgs - care permite particulelor sa obtina masa prin interactia cu acesta si cu bozonul lui Higgs care provine din el. Bozonul lui Higgs ar fi deci o noua particula fundamentala care inzestreaza alte particule fundamentale cu masa.

 Descoperirea bozonului ar confirma ca cercetarea stiintifica se afla pe drumul bun, ca modelul standard este corect si deci imaginea pe care o avem pana acum despre structura materiei este corecta. Si asta ar deschide drum pentru noi descoperiri.

Fizicienii au lucrat zi si noapte ciocnind particule in acceleratorul de particule din laboratorul european al fizicii particulelor (CERN), la viteze foarte apropiate de viteza luminii cu speranta ca una din particulele rezultate in urma coliziunii va fi bozonul mult cautat.

A fost descoperit bozonul lui Higgs? 

http://www.wired.com/wiredscience/2012/07/higgs-boson-discovery/


|
This entry was posted on 12:03 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.