Diabetul insulino-dependent este o boala teribila. Viata celui afectat depinde complet de aportul extern de insulina. In lipsa acesteia cel mai probabil este ca va intra in coma diabetica si va muri. In prezent, in tarile asa zis civilizate, injectiile cu insulina nu reprezinta o problema. Dar sistemul care-i mentine pe bolnavi in viata este destul de delicat. V-ati intrebat vreodata care ar fi soarta acestor bolnavi daca sistemul ar fi amenintat de fenomene de amploare cum ar fi un dezastru natural sau un razboi? Care era soarta acestora de exemplu in timpul celui de-al doilea razboi mondial? Exista supravietuitori diabetici ai Holocaustului? Raspunsul cel mai sigur este ca nu. Dar cautand in Internet dupa termenii cheie anteriori, poti afla o poveste surprinzatoare – povestea Evei Saxl.
Eva Saxl a fost o lingvista nascuta in 1921 in Cehoslovacia. Persecutia nazista a obligat-o sa fuga impreuna su soţul ei Victor in China, cand in 1940 nemţii ocupau Praga. La putin timp dupa ce ajung in ghetoul din Shanghai, Evei i se diagnosticheaza diabet tip I (insulino-dependent). Ca urmare, trebuia sa-si injecteze periodic insulina ca sa supravietuiasca. Cand japonezii inchid toate farmaciile din Shanghai, nu-i mai ramane decat sa obtina insulina de contrabanda extrem de periculoasa. Decizia pe care o iau Eva si Victor ii propulseaza in categoria oamenilor cu adevarat remarcabili: se hotarasc sa fabrice propria insulina. Obtin cartea de Medicina Interna de Beckman in care autorul descrie metodele prin care Banting si Best extrageau in 1921 pentru prima oara insulina din pancreasul de vaca si caine. Conving un farmacist chinez sa ii lase sa foloseasca micul sau laborator si se pun pe treaba. Ca sa obtina bani cu care sa cumpere pancreasuri de bivol (singura sursa disponibila) Eva tricota ciorapi pe care-i vindea. Le-a trebuit un an sa obtina substanta maronie pe care au testat-o mai intai pe iepuri. Cand Evei i se termina rezervele de insulina este obligata sa testeze pe ea insasi substanta pe care o fabricasera.
Din fericire, au avut succes, insulina functiona. Si i-au ajutat cu aceasta pe toti bolnavii de diabet, unii pe moarte, care numai asa au supravietuit. Intre 1941 si 1945 sute de diabetici din Shanghai au supravietuit datorita insulinei fabricate de ei. N-au cerut niciodata bani in schimb.
Dupa razboi, Eva a calatorit prin toata lumea si a dat conferinte despre diabet cu sprijinul Asociatiei Diabetice Americane (au emigrat in SUA). Eva a murit in 2003 in Chile unde a continuat sa activeze in sprijinul bolnavilor de diabet pana in ultimul moment.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu