Papa ii raspunde lui Hawking


Acum cateva zile Papa a rostit predica sa obisnuita de sarbatori, si a folosit ocazia pentru a ataca inca odata ideea ca Dumnezeu nu este necesar pentru a explica originea Universului, idee sustinuta  de Stephen Hawking in ultima sa carte “The grand design”.

Universul nu a aparut la intamplare cum incearca unii sa ne faca sa credem” spunea Ratzinger. Dupa parerea sa, teoriile stiintifice ca cea a Big Bang-ului sunt inutile daca nu se face apel la conceptul de Dumnezeu. “ Nu trebuie sa ne limitam mintea cu teorii care ajung mereu pana la un anumit punct...si nu pot explica sensul ultim al realitatii”.

Ratzinger refuza sa accepte ca stiinta poate ajunge sa inteleaga originea universului, respinge orice fel de descoperiri stiintifice cum ar fi cele de la CERN, laboratorul de cercetare in fizica particulelor din Geneva unde coliziunea particulelor la viteza apropiata de viteza luminii incearca sa imite conditiile in care s-a format universul. In schimbul acestora propune “descoperirea frumusetii universului si intelepciunea Creatorului” dar nu privind cu “orice telescop, ci cu ochii profunzi ai ratiunii”.

Cu peste 200 de ani in urma, Napoleon ii spunea lui Laplace dupa ce-i citise lucrarea sa “Tratat de mecanica cereasca”: “Nu l-ati mentionat nici macar odata pe Creator”. Laplace ii raspundea in aceasta ocazie zambind: “Nu am avut nevoie de aceasta ipoteza”. Din pacate nici azi nu se intelege ca ipoteza creatorului nu are ce cauta in stiinta, pentru ca asa cum bine spuena Laplace, nu este necesara. Adevarul este ca nici Ratzinger nici stiinta nu stiu cu exactitate cum s-a format universul, dar exista o diferentea abisala intre cei doi: stiinta continua sa cerceteze si sa afle raspunsuri la intrebari in timp ce celalalt nu are nevoie sa mai cerceteze pentru ca crede ca stie tot.

Un comentariu:

  1. Hawking are peste 70 de ani, să fie de vină Dumnezeu sau Diavolul, sau n-am nimerit bine?

    RăspundețiȘtergere