Cateva articole interesante publicate in Epiphenom, blogul specializat in studiul credintelor religioase, sintetizate de Opposing Views:
1. Dumnezeu are aceleasi dorinte ca noi. Am creat zeii dupa imaginea noastra.
2. Religia functioneaza ca un antidepresiv, iar lumea imbratiseaza religia atunci cand simte ca nu mai are control asupra propriei vieţi.
3. Problemele sociale fac ca lumea sa devina religioasa.
4. Rugaciunile pentru insanatoşirea bolnavilor nu functioneaza.
5. Participarea la serviciile religioase (si nu credinta religioasa in sine) este corelationata cu imbunatatirea sanatatii, scaderea numarului de sinucideri, fidelitatea matrimoniala si ostilitatea crescanda fata de alte grupuri religioase.
6. Natiunile laice sunt mai paşnice.
7. In general persoanele religioase au capacitati verbale si ştiiţifice relativ scazute, dar ceea ce face ca indivizii sa-si piarda credinta este studiul literaturii (nu al ştiinţei).
8. Prejudecatile religioase folosesc aceleasi cai neuronale ca cele care alimenteaza rasismul.
9. Religia nu are efect asupra activitatii sexuale a adolescentilor, si nu inseamna mai putin sex pentru cei mai in varsta.
10. Copiii cu cele mai puternice credinte religioase au cea mai mare probabilitate de a suferi afectiuni emoţionale.
aia cu prejudecatile religioase (8) merge la fel de bine si la atei... in momentul in care si ei se aduna, isi fac un colt cu personalitati atee si declara ca sunt mai buni din punct de vedere moral ca religiosii (daca 1 e valabila, atunci morala lui dumnezeu n-are nici o valoare diferita de morala individuala a fiecaruia si atunci nu vad de ce am discrimina... fiecare ca sa perceapa un dumnezeu si-l explica folosind propriile rationamente, morala proprie... crestinii deconvertiti poti spune doar ca au inteles teoria stiintifica si au acceptat ca ori nu exista ori e dincolo de perceptia noastra. astfel renuntand rational la ceva. daca ar mai fi ramas crestini dupa acel rationament probabil s-ar fi mintit pe sine si atunci am fi putut argumenta principiile morale.. dar asa nu inseamna ca erau inferiori, sau ca acum sunt superiori fiintei lor dinainte, ci doar ca sunt mai educati si au ramas egali in gandire cand au introdus in ecuatie noile date...)
RăspundețiȘtergereTare mi=e frica sa nu exagereze lumea...cand totul e gri si noi suntem tentati de extreme... sa nu dam din lac in put. :) http://en.wikipedia.org/wiki/Moral_panic