O opinie detasata a unei observatoare din exterior (Kim Lane Scheppele de la Universitatea din Princeton) cu privire la situatia politica actuala din Romania, publicata acum cateva zile in blogul faimosului economist Paul Krugman, a starnit reactii intense in randul romanilor asa cum se poate constata la sectia comentarii de la sfarsitul articolului. Unul din comentarii mi-a atras atentia:
"Unfortunately, Mr. Paul Krugman, 80% of the Romanians, doesn't understand what democracy is or how it works. They really don't see a problem in committing illegalities in order to change the organization of the state. They didn't actually wanted to exit the dictatorship - just make it softer so they can live their lives. The revolution in 22 Dec 1989 was bloody because it was required to be - in order for the population to have the feeling they are being saved; saved by Ion Iliescu - a communist replacing another. The occidental pressure changed that in the direction of the democracy, but people don't get it.
They don't get it that democracy is a responsibility, they don't get it that one must have arguments for his claims, they don't get "the separation of powers" thing - they think it is a slogan - that's why the illegal incorporation of the official gazette in the executive is not an issue for them, the organic modifications to Romanian Constitutional Court role is not an issue for them, the "firing" of the People's Advocate is not an issue for them - they never knew why is he there. (All this is illegal because it is changing the organization and role of the institutions or the state through OUG's, emergency governmental rules; another thing they don't apprehend)"
Acesta este articolul tradus si comentat in romaneste aici:
Este randul Romaniei sa ii ingrijoreze pe aceia dintre noi care pun pret pe constitutionalism, democratie si statul de drept, incepe profesoara de la Princeton. O criza politica a cuprins Romania, in conditiile in care premierul de stanga Victor Ponta isi croieste drumul trecand prin foc si sabie institutiile constitutionale, intr-un efort de a elimina competitia politica.
In ultimele zile, Ponta si USL au dat afara presedintii ambelor Camere ale Parlamentului, au concediat Avocatul Poporului, au amenintat judecatorii Curtii Constitutionale si au interzis CCR sa analizeze hotararile Parlamentului - toate cu scopul de a-i face lui Ponta mai usoara calea spre a-l demite pe presedintele Traian Basescu.
In doar doua luni la putere, Guvernul lui Ponta a provocat multe distrugeri politice. Uitandu-se inspre viitoarele alegeri, Guvernul lui Ponta a dat o lege electorala (ulterior respinsa de Curtea Constitutionala) care i-ar facilita ramanerea la putere. Guvernul a neutralizat deja efectele legale ale deciziilor principalilor sai opozanti - Curtea Constitutionala si presedintele - preluand controlul publicarii Monitorului Oficial, care decide cand intra in vigoare legile si deciziile.
Daca Guvernul nu publica deciziile Curtii Constitutionale si decretele presedintelui, acestea nu sunt legi. Ca sa incununeze toata aceasta situatie, Ponta a lansat si un razboi cultural.
Lucrurile se desfasoara rapid. Inca o democratie europeana din est destrama statul de drept atacand toate constrangerile legale la adresa puterii premierului.
In spatele actiunilor disperate din ultimele zile se afla un mediu politic polarizat, alimentat de criza economica.
Romania a fost una dintre tarile cele mai grav lovite de recesiunea globala, avand nevoie de imprumuturi de la FMI, conditionate de taieri salariale, infaptuite de fostul premier Emil Boc. Succesorul acestuia, Mihai Razvan Ungureanu, a preluat functia in februarie 2012 pe masura ce haosul politc crestea. N-a avut nicio sansa sa guverneze inainte ca o motiune de cenzura sa-l indeparteze.
In locul sau a venit la putere liderul USL, Victor Ponta. Viitoarele alegeri sunt programate pentru luna noiembrie.
In ultimele doua saptamani, Guvernul lui Ponta a fost zgaltait de doua scandaluri si un acces de mandrie ranita, care s-ar putea combina pentru a-l rasturna inainte de alegerile din noiembrie. Insa Ponta nu vrea sa renunte la putere, iar reactiile sale innebunite din ultimele zile par a fi o incercare disperata de a se agata de functie, chiar daca asta inseamna ca va distruge toate celelalte institutii constitutionale.
Primul scandal implica coruptia - autoarea aminteste de cazul lui Adrian Nastase, mentorul politic al lui Ponta, a carui condamnare inseamna, spune aceasta, ca urma legendarei culturi a coruptiei din Romania duce din ce in ce mai evident la usa lui Ponta.
Al doilea scandal este cel de plagiat, mai precis lucrarea de doctorat a lui Ponta, pe care comitetul de etica a calificat-o drept copiata. Unii au inceput sa-i spuna premierul Copy Paste - si este dat drept exemplu articolul din The Economist.
Autoarea aminteste si ca Ponta a promis ca demisioneaza atunci cand inca nu se dovedise plagiatul, numai pentru a desfiinta comitetul odata ce a declarat ca 83 de pagini sunt copiate. Este amintit si "masteratul" din Catania, de fapt o suita de cursuri, pe care Ponta le-a modificat in CV.
Accesul de mandrie ranita implica o calatorie la Bruxelles. Cum si Ponta si Basescu au decis ca fiecare este singurul reprezentant al tarii la UE, primul a obtinut o hotarare din partea Parlamentului, al doilea o decizie de la Curtea Constitutionala. Ponta a sfidat manios decizia Curtii si s-a deplasat la Bruxelles.
Monitorul Oficial, acum in subordinea Guvernului, nu a publicat nici pana acum decizia Curtii, ceea ce inseamna ca Guvernul a blocat intrarea in vigoare a deciziei Curtii. Prezenta lui Ponta la Bruxelles a creat impresia ca, in Romania, conducerea este in haos.
La intoarcerea de la Bruxelles, saptamana aceasta, Ponta a intrat in actiune, pentru a se asigura ca cele doua scandaluri si accesul de mandrie ranita nu ii darama Guvernul. A inceput prin a-i inlocui pe cei care i se opun. A atacat cu manie Curtea Constitutionala, cerand ministrului Justitiei sa ii revoce pe toti judecatorii care au votat impotriva deplasarii sale la Bruxelles.
Aceasta a provocat Curtea Constitutionala sa trimita o scrisoare neobisnuita, o cerere disperata de ajutor, tuturor oficialilor europeni care au jurisdictie. Dand inapoi, partidul lui Ponta a dat o hotarare de urgenta, limitand puterea Curtii, care nu mai poate analiza hotararile Parlamentului. Judecatorii sunt la locul lor, insa nu mai au puterea de a face nimic in cazul crizei in crestere accelerata.
Toate aceste masinatiuni par a avea o singura tinta: presedintele Basescu, in functie din 2004, odinioara afiliat partidului de centru-dreapta PDL, care se opune partidului lui Ponta in Parlament. Ponta nu a ratat ocazia de a-l acuza pe Basescu de orice - de la dezvaluirea plagiatului sau la incitarea judecatorilor CCR impotriva sa.
Guvernul lui Ponta se misca rapid acum pentru a-l indeparta pe Basescu. Prin neutralizarea CCR, concedierea Avocatului Poporului si demiterea ambilor presedinti ai camerelor Parlamentului, nu mai este nicio institutie a statului care sa poata sta in calea unui vot de suspendare.
La 4 iulie, majoritatea parlamentara a lui Ponta a inaintat o acuzatie de 17 pagini impotriva presedintelui. Insa presedintii, conform Constitutiei romanesti, nu pot fi inlaturati decat daca au "comis acte grave care incalca prevederile constitutionale" (Articolul 95), ceea ce nu apare deloc in document. Cu toate acestea, un vot privind suspendarea va avea loc pana la sfarsitul saptamanii.
Votul parlamentar impotriva lui Basescu va trebui aprobat intr-un referendum pentru a intra in vigoare. Un Guvern USL (PNL de fapt - n.red.) anterior a votat sa-l suspende pe Basescu in 2007, insa atunci popularitatea sa si-a spus cuvantul.
Acum, dupa ce Basescu si-a petrecut doi ani ajutand la punerea in practica a masurilor de austeritate FMI/UE, nu mai este la fel de popular si nu se stie daca mai poate castiga. In acest caz, Ponta ar putea avea succes in doborarea rivalului sau, fara a tine cont de detaliile Constitutiei.
Chiar daca nu are succes, nu este o imagine frumoasa cand un guvern democratic incepe sa se comporte ca un paria. Mania lui Ponta impotriva Constitutiei arata ca nu respecta limitele legale si asta este periculos, continua autoarea.
Devine Romania o alta Ungaria? Toate astea suna familiar - incercarea de a desfiinta controlul constitutional asupra Puterii, de catre un premier dominant care detesta sa piarda. Dar asemanarile se incheie aici.
Orban este un politician de dreapta, Ponta de stanga. Orban a condus partidul peste doua decenii, Ponta este nou-venit in politica romaneasca. Orban are controlul absolut al partidului sai, in vreme ce Ponta trebuie sa guverneze cu o coalitie care consista din cel putin un partid care a mai schimbat taberele si inainte.
Desi suferinta nu este o competitie, situatia Ungariei este mult mai grava decat a Romaniei, cel putin acum. Viktor Orban a rescris constitutia, si-a implantat loialistii in toate pozitiile importante ale statului, a compromsi independenta tribunalelor, a centralizat guvernele locale, a falsificat masinaria electorala si s-a insurubat, atat legal cat si practic, pe termen lung. Este greu de imaginat cum va putea fi indepartat partidul sau de la putere vreodata, deoarece nu exista nicio insitutie politica independenta care sa mai ofere rivalilor vreun avantaj, ca sa poata lansa un astfel de efort. Si Opozitia este in haos.
In schimb, sistemul multipartidist din Romania il forteaza pe Ponta sa guverneze cu o coalitie mofturoasa, intr-un context in care exista o opozitie bine organizata care controleaza cel putin cateva pozitii importante in stat. Ponta nu a pus inca mana pe Presedintie si CCR, care si-au aratat disponibilitatea sa il blocheze. Si nu a reusit sa rescrie Constitutia doar pentru a se mentine la putere.
Poate ca Ponta are aceleasi ambitii ca Orban, insa, cel putin pana acum, nu a avut succes in schimbarea intregului sistem de putere. Ponta pare sa tinteasca inlaturarea anumitor indivizi care i se opun, nu sa schimbe intregul sistem constitutional intr-o dictatura. Ponta este la putere doar din aprilie.
Faptul ca Romania nu a ajuns la fel de rau ca Ungaria - deocamdata - nu inseamna ca toate sunt bune in Romania. Viteza cu care criza s-a amplificat, la fel ca si tenacitatea cu care Ponta se agata de putere sunt motive de ingrijorare serioasa, conchide autoarea. Daca Ponta reuseste sa-l indeparteze pe presedintele Basescu si sa puna botnita CCR, o lovitura constitutionala ramane o posibilitate in Romania. De aceea oamenii carora le pasa de democratia constitutionala trebuie sa priveasca cu atentie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu