Acasa la Karen Blixen
Karen Dinesen s-a nascut (1885), a trait mare parte din viata si a murit (1962) in Rungstedlund, 25 km la nord de Copenhaga si 10 km la sud de Helsingør. Inca de mica dovedeste talent pentru desen si urmeaza cursuri de arta, dar adevarata si constanta pasiune este cea de povestitoare. Casa, un conac din sec. 16, este azi un muzeu la marginea marii la care se ajunge din Copenhaga dupa o scurta calatorie in tren pana la Rungsted Kyst, urmata de o plimbare pe jos (circa 20 minute) sau in autobuz.
“Eu aveam o ferma in Africa, la poalele dealurilor Ngongului”.
Dar Karen avea si o proprietate in Danemarca, si aici, la casa din Rungstedlund se intorcea dupa 17 ani in Africa Orientala Britanica, actuala Kenya. In 1913 se casatoreste in Mombasa cu baronul suedez Bror von Blixen-Finecke iar in 1916 cumpara o plantatie si creaza Compania de cafea Karen, langa Nairobi. Imprejurarile istorice si climaterice au facut din pacate ca proiectul sa esueze. Dupa divortul din 1918, Karen are o relatie amoroasa cu englezul Denys Finch-Hatton (interpretat de Robert Redford in filmul "Out of Africa" de Sidney Pollack).
In Africa a pictat o serie de portrete care pot fi vazute la Muzeu si a inceput sa scrie prima sa carte “Sapte povestiri gotice”. Revenind la Rungstedlund dupa moartea lui Denys, incepe o intensa activitate literara care castiga in cele din urma aprecierea criticii si a marelui public. Sub pseudonimul Isak Dinesen publica ”Memorii din Africa”. Povestirile sale au fost ecranizate de Orson Wells (“O istorie nemuritoare”) si de Gabriel Axel (“Festinul lui Babette”). Truman Capote o viziteaza in Rungstedlund, dupa care scrie in “Muzica pentru cameleoni” : “era o adevarata seducatoare, o seducatoare prin conversatie. Ah! Ce fascinanta era, asezata in minunata sa casa, intr-un orasel danez la marginea marii...” Cand, In 1954 Hemingway primeste premiul Nobel, autorul american afirma public ca in opinia lui, Karen Blixen ar fi trebuit sa fie castigatoarea.
In Danemarca desfasoara o intensa activitate atat literara ci si radiofonica. Sanatatea sa se inrautateste insa in 1955 datorita unor probleme gastrice care o impiedica sa se alimenteze. In 1962, moare la 77 ani. Ultima sa dorinta a fost sa fie inmormantata sub un fag imens pe proprietatea familiara din Rungstedlund. Mormantul, simplu, lipsit de orice simbologie religioasa, se afla la cateva sute de metri de casa la capatul unei carari umbroase ce serpuieste pe langa gradina cu flori mentinuta asa cum era pe cand traia Karen. Buchetele vesele decoreaza toata casa dand senzatia ca locatara poate aparea dintr-un moment in altul. Strabatand camerele descoperi dragostea lui Karen pentru Africa. Se spune ca in fiecare noapte inainte de a se culca, deschidea usa dinspre sud a casei si privea cateva momente in departare, spre Africa. In salon pastra desenele si planul fermei de la poalele colinelor din Ngnong. Tot aici se mai afla inca mobilele care au calatorit cu ea in Africa si cufarul din Zanzibar pe care i l-a daruit servitorul sau somalez Farah, scuturi si lanci africane.
Cele 16 hectare de teren care inconjura casa sunt de o mare frumusete, cu gradini , paduri si apa, un sanctuar al pasarilor asa cum si-a dorit Karen sa fie. Ca orice muzeu danez, casa are un mic magazin si o cafenea considerata dintre cele cu ambianta cea mai placuta din Danemarca.
Festinul lui Babette
O adevarata placere sa urmaresc videoclipul. Multumesc pentru acest momente.
RăspundețiȘtergere