Author: Oenoanda
•14:03

Dacă vrem să avem o idee clara despre sufletul nostru, sa-l supunem experimentului - sa renuntam la prejudecati, sa eliminam speculatiile teologice, sa rupem valurile sacre care nu au alt scop decat sa ne orbeasca si sa ne intunece ratiunea. Daca dorim ca omul sa fie impins spre virtute, sa lasam fizicianul, anatomistul, medicul, sa-si uneasca experientele; sa compare observatiile si sa ne arate ce trebuie sa gandim despre o substanta atat de ascunsa, mascata de absurditati, care nu poate fi usor cunoscuta. Descoperirile lor ii vor invata poate pe moralisti adevaratele motivatii care influenteaza actiunile oamenilor, pe legislatori adevaratele motive care il stimuleaza pe om sa munceasca pentru bunastarea sociala, pe suverani mijloacele de a-i face cu adevarat fericiti pe supusii lor.

Sufletele fizice au necesitati fizice si cer fericire fizica adica obiecte reale de preferat in locul himerelor cu care s-au alimentat spiritele noastre de-a lungul secolelor. Sa perfectionam moralitatea umana, sa facem ca omul sa-si doreasca acest lucru, sa stimulam in el setea pentru puritate: vom vedea cum morala se imbunatateste, omul este mai fericit, sufletul sau este mai linistit si inseninat. Va fi inclinat spre virtute din motivele naturale, palpabile care i se prezinta. Bazandu-se pe filozofia naturala legislatorii vor forma cetateni rationali, robusti si bine formati care fiind fericiti vor elibera in ei impulsurile atat de utile sufletelor lor. Cand corpul sufera, cand popoarele sunt nefericite, sufletul sufera. Mens sana in corpore sano - o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Este ceea ce va forma mereu un bun cetatean.

(Baron D'Holbach - The system of Nature)
This entry was posted on 14:03 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.