Author: Oenoanda
•18:33
"In medical knowledge, Egypt leaves the rest of the world behind" (Odisea, Homer)

Acest papirus este cel mai vechi document medical cunoscut. A fost cumparat in 1862 de egiptologul american Edwin Smith in Luxor (Egipt) si este un manual de chirurgie care contine descrierea sistematica si detaliata a diagnosticului, tratamentului si pronosticului a 48 de cazuri de neurochirurgie si ortopedie. Cazurile sunt prezentate intr-un format similar celui folosit in clinicile moderne – fiecare incepe cu un scurt istoric medical al pacientului. Incredibil cum unele tratamente au ramas aceleasi pana in ziua de azi, de exemplu cazul nº 25 descrie manevra de repozitionare corecta a unei mandibule dizlocate asa cum este invatata si azi de studentii la medicina:

Daca examinezi un om cu mandibula dizlocata, care are gura deschisa si nu poate sa o inchida, trebuie sa plasezi degetele mari la nivelul terminal al ramurilor in interiorul gurii si restul degetelor sub barbie, si sa impingi mandibula astfel incat sa o situezi inapoi la locul sau.

Papirusul a fost tradus in engleza in 1920 de James Henry Brested care a observat ca acesta continea cea mai veche mentiune cu privire la “creier”.


Se pare ca egiptenii aflasera 4000 de ani inainte de William Harvey (“descoperitorul” circulatiei sangvine) ca sangele circula in vase de sange. Aveau termeni specifici pentru principalele vase de sange si cunosteau distributia lor in interiorul membrelor. Stiau de asemenea, ca inima se afla in centrul sistemului cardiovascular.


Edwin Smith Papyrus
The Edwin Smith Surgical Papyrus
Pharaonic neurosurgery
This entry was posted on 18:33 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.